Загальні принципи роботи ПБП, Детальна інформація

Загальні принципи роботи ПБП
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 30.1
Скачувань: 1112
Натиснувши клавішу F1, Ви можете в будь-якому режимі роботи отримати допомогу - екран вмонтованого довідника “1С:Бухгалтерії” з описом всіх можливих дій в конкретній ситуації, призначення пункту меню і т.д. Крім того, звертання до вмонтованого довідника здійснюється при виборі кнопки Помощь в запитах програми, а також пункту “Помощь” меню програми. Вмонтований довідник основано на принципі гіпертексту: він містить перехресні посилання, які дозволяють швидко знайти потрібну інформацію і визначити значення невідомих термінів.

Вікно вмонтованого довідника.

При виклику вмонтованого довідника на екран виводиться вікно довідника, що містить відомості по вибраній Вами темі. Ви можете змінювати параметри вікна довідкової програми і переміщати це вікно по екрану. Якщо вміст виведеної на екран теми не поміщається у вікні довідкової програми, то біля правого краю даного вікна з”являється лінійка прокрутки, і Ви можете переглядати тему, викорстовуючи лінійку прокрутки, а також натискаючи клавіші PqUp і PqDn.

Вихід з довідника.

Закінчивши перегляд вмонтованого довідника, слід двічі клікнути мишкою по кнопці системного меню — в лівій частині рядка заголовка вікна довідника. Вікно закриється, і Ви повернетеся в той режим програми, з якого Ви викликали довідник.

Перехресні посилання та визначення термінів.

Деякі слова і словосполучення у вікні довідкової системи можуть бути підкреслені суцільною лінією або пунктиром. Переважно, вони виділяються також іншим кольором. Дані словосполучення мають в довідковій системі особливе значення:

підкреслені суцільною лінією словосполучення означають перехресні посилання. Якщо клікнути мишкою таке словосполучення, то у вікно довідкової системи буде виведено тему, що відповідає даному словосполученню (щоб повернутися назад, слід клікнути кнопку Назад у вікні довідкової системи);

підкреслені пунктиром словосполучення визначають терміни. Якщо клікнути мишкою таке словосполучен-ня, на екран буде виведено невеликий прямокутник з визначенням даного терміну. При повторному натисненні цей прямокутник зникає.

Використовуючи перехресні посилання і визначники термінів, часто в довіднику програми можна вияснити питання, що Вас цікавить, не витрачаючи часу на пошук потрібних відомостей в документації.

Пошук теми в довіднику.

При пошуку потрібної інформації у вмонтованому довіднику Ви можете скористатися засобами пошуку довідкової програми. Якщо Ви клікнете кнопку Поиск у вікні довідника, на екран буде виведено діалоговий запит пошуку теми. В списку в верхній частині запиту наведені поняття і терміни, що описані в біжучому файлі довідника системи. Ви можете шукати потрібний рядок в цьому списку, листаючи його. Переважно буває зручніше ввести перші букви терміну, потрібного Вам, і довідкова система відразу покаже те місце списка, де знаходяться терміни, що починаються з введених Вами букв.

Знайшовши потрібний Вам рядок в списку, виділіть його в списку і натисніть кнопку Показать Темы. В нижній частині запиту з’являються назви тем довідника, в яких згадується вибраний в списку термін. Знайшовши потрібну тему, виділіть мишкою відповідний рядок і натисніть кнопку Перейти К.

Команди Хронологія (History) і Назад (Back).

При переміщеннях по розділах довідника неважко зайти в ті теми, які Вас не цікавлять. В даному випадку Ви можете скористатися кнопками Хронология і Назад. При натисненні кнопки Хронология на екран виводиться список тем, які Ви переглядали на протязі останнього сеансу. Двічі клікнувши мишкою назву потрібної теми, Ви перейдете до цієї теми. При необхідності повернутися до однієї з кількох останніх переглянутих тем зручніше один або кілька разів натиснути кнопку Назад.

Друк розділу довідника.

Для виводу будь-якої теми довідника на друк слід вибрати команду Печать Темы групи Файл меню вмонтованого довідника.

8. Діалогові запити.

Для запиту значень тих чи інших параметрів, а також для виводу інформаційних повідомлень та попереджень дана програма виводить на екран відповідні вікна запитів. Запити можуть бути як простими — з одною або двома кнопками для відповіді, так і складними — з десятками полів різних типів. Тим не менше, основні правила використання діалогових запитів однакові для всіх Windows-програм.

Кнопки дій.

Обов’язковою у вікні запиту є лише наявність одної або кількох кнопок, натисненням на які користувач здійснює ті чи інші дії по даному запиту. Так, в запиті пошуку рядка символів є дві кнопки Поиск і Отмена, з допомогою яких користувач вибирає, здійснювати пошук рядка чи ні. В запиті настройки шахматки є три кнопки: Сформировать - вивести шахматку з вказаними параметрами, Отмена - відмова від зміни параметрів настройки файлу, і Помощь - виклик вмонтованого довідника з довідкою по даній проблемі. Такий набір кнопок є типовим: найчастіше для виконання запиту використовується кнопка ОК, для відміни - кнопка Отмена, а для довідки по даній темі - кнопка Помощь.

Домовленості з приводу кнопок.

Для кнопок запитів Windows використовуються слідуючі домовленості:

якщо напис на кнопці закінчується многокрапкою, значить, при натисненні цієї кнопки на екран буде виведено додатковий запит ( наприклад, для вибору тих чи інших параметрів);

якщо напис на кнопці виводиться блідим кольором, значить кнопка в даний час недоступна. Натиснення такої кнопки ігнорується.

З допомогою клавіатури працювати з запитами можна слідуючим чином:

натиснення Enter при роботі з запитом еквівалентно натисненню на кнопку запиту, що виділена потовщеною границею (щоб виділити потрібну кнопку з допомогою клавіатури, використовуйте клавішу Tab);

якщо в написі на кнопці є підкреслена буква, то написнення клавіші Alt разом з клавішею, що відповідає підкресленій букві, еквівалентно натисненню на дану кнопку.

Заголовок вікна запиту.

Більшість запитів має рядок заголовка. В цьому випадку вікно запиту можна переміщати по екрану з допомогою миші — це може бути потрібним, коли необхідно побачити область екрану, поверх якої розміщене вікно запиту. Крім того, при наявності рядка заголовка, Ви можете закрити вікно запиту, двічі клікнувши мишкою по кнопці системного меню — в лівій частині рядка заголовка, або натиснувши клавішу Esc.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes