Загальні принципи роботи ПБП, Детальна інформація

Загальні принципи роботи ПБП
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 30.1
Скачувань: 1112
Зауважимо, що більшість запитів, які не мають рядка заголовка, - це повідомлення про серйозні помилки при виконанні Windows-програм.

Параметри запиту.

Крім кнопок, в багатьох вікнах запитів є поля для вводу одного або кількох параметрів, значення яких повинен встановити користувач. Ці поля можуть мати різний тип: для одних параметрів Вам необхідно буде ввести рядок символів, для інших — вибрати рядок зі списка, а для третіх — встановити або відмінити деякий режим програми.

Переміщення по полях запиту.

Для переходу до потрібного поля запиту з допомогою миші слід просто клікнути це поле запиту або відповідний полю напис мишкою. Якщо поле є прапорцем або кнопкою перемикача (див.нижче), то при цьому автоматично змінюється значення прапорця або вибирається вказана кнопка перемикача.

Зауваження. 1. Якщо напис біля поля запиту має блідий колір, значить це поле в даний момент недоступне.

Для переміщення по полях (а також по кнопках) запиту з допомогою клавіатури, використовуйте клавіші Tab і Shift Tab (а між кнопками перемикача - клавіші переміщення курсора).

Якщо відповідний полю запиту напис має підкреслену букву, то натиснення клавіші Alt разом з клавішею, яка відповідає підкресленій букві, еквівалентно кліканню мишкою по даному полю запиту.

Типи полів запиту.

Найчастіше в Windows-програмах зустрічаються поля запитів слідуючих типів:

текстове поле ( в нього слід ввести той чи інший рядок символів);

список ( з нього слід вибрати потрібний рядок);

список, що може розкриватися ( від попереднього він відрізняється тим, що список можливих значень з”являється тільки при роботі з даним полем);

прапорець (відповідає режиму, який може бути ввімкненим або вимкненим);

поле перемикача ( задає один з кількох можливих режимів).

Поле списка являє собою перелік можливих значень у вигляді вертикального списка рядків. Якщо всі можливі значення не поміщаються на екрані, то в правій частині поля виводиться лінійка прокрутки, якою можна користуватися, як це описано вище.

Переважно в полі списка можна вибрати тільки один рядок ( його треба просто виділити мишкою). Якщо потрібного рядка на екрані не видно, можна використовувати лінійку прокрутки, а також клавіші PgUp , PgDn. Крім того, для швидкого пошуку потрібного рядка в списку можна натиснути клавішу, яка відповідає першій букві в цьому рядку (цей спосіб найбільш зручний для довгих списків).

Список, що розкривається.

Поле зі списком займає багато місця на екрані, тому в запитах з великою кількістю полів переважно використовують інший вид поля — список, що розкривається. В такому списку видним є тільки вибраний елемент, але справа від нього знаходиться кнопка зі стрілкою вниз. Щоб відкрити список, клікніть по цій кнопці ( або по вибраному елементу, або по супроводжуючому напису, якщо він є), після чого Ви зможете працювати зі списком, який відкриється, так само, як зі звичайним списком.

Поле-прапорець.

Якщо поряд з деяким написом в запиті знаходиться пустий або перекреслений квадратик, то цей запит відповідає полю типа “прапорець”. Це поле може мати одне з двох значень: ввімкнене або вимкнене, і переважно воно позначає деякий режим роботи програми, який може бути ввімкненим або вимкненим. Позначення тут слідуючі:

режим ввімкнено;

режим вимкнено.

Для зміни значення прапорця клікніть мишкою квадратик або відповідний йому напис.

Зауваження. В деяких запитах поле-прапорець може мати і третє значення, яке відображається квадратиком забарвленим в сірий колір.

Поле-перемикач.

При необхідності вибору однієї з кількох можливостей, що виключають одна одну в запитах Windows-програм використовують перемикач. Він являє собою набір написів, відмічених кружочками. Тут кружочком з крапкою зображається діючий в даний момент режим, а пустим кружочком - всі інші режими. При виборі іншого режиму перемикача крапка переміститься в позицію поряд з назвою вибраного режиму.

Текстове поле — це поле, для задання якого Ви повинні ввести рядок символів з клавіатури. В деякі поля можна вводити будь-які символи, в інші — тільки цифри і т.д., але на методи роботи з полем це не впливає ( при недопустимому значенні поля просто буде видано відповідне попередження).

Для заповнення текстового поля клікніть мишкою будь-де всередині його рамки. В полі з’явиться мигаюча вертикальна рисочка - курсор вводу. Символи, які Ви введете будуть з”являтися в тому місці, де знаходиться курсор (якщо частина тексту поля виділена, то символи, що вводяться замінять виділений текст).

Для переміщення курсора в інше місце текстового поля клікніть на це місце мишкою або скористайтеся клавішами переміщення вліво або вправо, Home і End (на початок і на кінець поля), клавішами переміщення на слово вліво і вправо. Для виправлення помилок Ви можете використовувати клавіші Del - знищення символу справа від курсора, і Backspace - знищення символу зліва від курсора.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes