Про вибори народних депутатів України (18.11.93), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (18.11.93)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.5
Скачувань: 1540
Стаття 42. Підрахунок голосів на виборчій дільниці

1. Після закінчення голосування дільничною виборчою комісією на підставі списку виборців встановлюється загальна кількість виборців, які взяли участь в голосуванні і одержали виборчі бюлетені.

2. Підрахунок голосів на виборчій дільниці проводиться дільничною виборчою комісією окремо по кожному кандидату в депутати.

3. Під час підрахунку голосів дільнична виборча комісія повинна дотримуватись такої послідовності дій:

1) після закінчення голосування виборча комісія погашає, підраховує та упаковує невикористані виборчі бюлетені. На пакеті надписується найменування і номер виборчої дільниці, вид і кількість невикористаних бюлетенів. Пакет підписується головою комісії, заступником голови і секретарем та скріплюється печаткою;

2) виборча комісія встановлює за основним і додатковим списками виборців загальну кількість виборців на виборчій дільниці і кількість виборців, які взяли участь у виборах (одержали виборчі бюлетені);

3) голова виборчої комісії в присутності членів комісії перевіряє цілість печатки на виборчих скриньках і розкриває їх;

4) комісія підраховує загальну кількість бюлетенів та кількість бюлетенів, визнаних недійсними.

Недійсними визнаються виборчі бюлетені невстановленого зразка, а також бюлетені, в яких при голосуванні були залишені прізвища більш як одного кандидата або на яких відсутні штамп чи підпис члена виборчої комісії, який його видав.

При виникненні сумнівів щодо дійсності бюлетеня питання вирішується комісією шляхом голосування. Визнані недійсними бюлетені вкладаються в окремі конверти і опечатуються таким чином, щоб без пошкодження печатки неможливо було вийняти з конверта або вкласти в нього бюлетень. На конвертах надписується найменування і номер виборчої дільниці, кількість вкладених бюлетенів;

5) комісія підраховує кількість голосів, поданих за кожного кандидата. Після цього бюлетені вкладаються у конверти, окремі для кожного кандидата, і пакуються так, як зазначено в пункті 4 частини третьої цієї статті;

6) комісія розглядає на своєму засіданні результати підрахунку голосів і заносить їх до протоколу.

В протоколі зазначаються:

найменування і номер виборчої дільниці;

загальна кількість виборців, включених до списків виборців по виборчій дільниці;

кількість виборців, які одержали виборчі бюлетені;

кількість виборців, які взяли участь у голосуванні;

кількість голосів, поданих "за", і кількість голосів, поданих "проти" кожного кандидата;

кількість бюлетенів, визнаних недійсними.

Протокол складається в трьох примірниках;

7) кожен примірник протоколу підписується головою комісії, заступником голови, секретарем і членами комісії. Перший примірник протоколу і виборчі бюлетені негайно надсилаються до відповідної окружної виборчої комісії у встановленому нею порядку, другий і третій примірники зберігаються в дільничній виборчій комісії. Один з них має бути негайно вивішено у приміщенні комісії для загального ознайомлення.

Стаття 43. Встановлення результатів виборів по

виборчому округу

1. На підставі протоколів дільничних виборчих комісій окружна виборча комісія визначає: загальну кількість виборців по округу; кількість виборців, які одержали виборчі бюлетені; кількість виборців, які взяли участь у голосуванні; кількість голосів, поданих "за", і кількість голосів, поданих "проти" кожного кандидата в депутати; кількість бюлетенів, визнаних недійсними, про що складається протокол.

2. Кількість примірників протоколу повинна на два примірники перевищувати загальну кількість кандидатів у депутати. Кожен примірник протоколу підписується головою комісії, заступником голови, секретарем і членами комісії. Перший примірник протоколу негайно надсилається до Центральної виборчої комісії, другий примірник зберігається в окружній виборчій комісії, а по одному примірнику надається кандидатам у депутати, що балотувались у цьому виборчому окрузі.

3. Вибори визнаються такими, що не відбулися, якщо в них взяло участь менш як 50 відсотків від числа виборців, внесених до списків виборців даного округу, а також у зв'язку з вибуттям всіх зареєстрованих по округу кандидатів.

4. Обраним вважається кандидат у депутати, який одержав на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, але не менш як 25 відсотків від числа виборців, внесених до списків виборців даного округу.

При однаковій кількості голосів проводиться повторне голосування.

5. Окружна виборча комісія може визнати вибори недійсними, якщо в ході їх проведення або при підрахунку голосів мали місце порушення цього Закону, які суттєво вплинули на результати голосування.

Звернення про визнання виборів недійсними можуть бути подані до окружної виборчої комісії суб'єктами виборчого процесу, а також органами прокуратури України до встановлення результатів виборів по даному виборчому округу.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes