Про вибори народних депутатів України (18.11.93), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (18.11.93)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.5
Скачувань: 1540
VIII. ПЕРЕДВИБОРНА АГІТАЦІЯ

Стаття 32. Форми і засоби передвиборної агітації

1. Громадяни України, об'єднання громадян, трудові колективи підприємств, установ і організацій, довірені особи кандидатів мають право вільно і всебічно обговорювати передвиборні програми кандидатів у депутати, їх політичні, ділові і особисті якості, а також платформи тих партій та їх виборчих блоків, які висунули кандидатів у депутати, вести агітацію за або проти кандидата у депутати на зборах, мітингах, в бесідах, у пресі, на радіо і телебаченні.

2. Кандидати у депутати, їх довірені особи проводять зустрічі з виборцями як на зборах, так і в іншій зручній для виборців формі. Окружна виборча комісія спільно з державними органами та органами місцевого самоврядування, органами об'єднань громадян сприяє проведенню таких зустрічей - надає приміщення, завчасно сповіщає про час і місце зустрічей і здійснює інші необхідні заходи.

3. Передвиборна агітація може здійснюватись в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції та законам України.

Стаття 33. Матеріали передвиборної агітації

1. Окружна виборча комісія з централізованого виборчого фонду забезпечує друкування передвиборних плакатів кандидатів у депутати не пізніш як за 20 днів до дня виборів в кількості 2000 примірників на одного кандидата.

2. Для друкування передвиборних плакатів кандидат не пізніш як за 35 днів до дня виборів має подати до окружної виборчої комісії свою фотокартку (встановленого комісією розміру), передвиборну програму (платформу) обсягом до двох сторінок машинописного тексту, надрукованого через півтора інтервала, а також автобіографію (такого ж обсягу) з висвітленням найбільш істотних результатів трудової діяльності, що не становлять охоронюваної законом таємниці. Передвиборні плакати не повинні містити неправдивих відомостей або комерційної реклами. Окружна виборча комісія погоджує з кандидатом тексти передвиборних плакатів щодо нього, друкування яких вона забезпечує.

3. Друкування передвиборних агітаційних матеріалів на комерційній основі обмежується лише розміром власного виборчого фонду.

4. Місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відводять місця та обладнують стенди, дошки у прилюдних місцях для вивішування громадянами матеріалів передвиборної агітації, забезпечують наявність на них матеріалів передвиборної агітації, видання яких здійснює окружна виборча комісія, а також опублікованих нею передбачених цим Законом повідомлень щодо виборчої кампанії та кандидатів. Вони можуть приймати рішення про заборону розміщення цих матеріалів на окремих будівлях, що є пам'ятками архітектури, або з метою безпеки дорожнього руху.

5. Кандидат подає до окружної виборчої комісії підписані ним зразки передвиборних агітаційних матеріалів, виготовлених за його згодою.

Стаття 34. Використання засобів масової інформації

1. Кандидатам в депутати надається право безплатного користування державними засобами масової інформації шляхом надання їм рівноцінного і однакового за обсягом часу мовлення.

Конкретний обсяг і час радіо- і телепередач, визначених для передвиборної агітації, встановлюється окружною виборчою комісією за погодженням з керівниками відповідних засобів масової інформації.

2. Кандидати в депутати також мають право на безплатне розміщення тексту своєї передвиборної програми обсягом не більше двох сторінок машинописного тексту в однаковому поліграфічному виконанні в друкованих засобах масової інформації (газетах), засновниками яких є органи державної виконавчої влади, органи місцевого та регіонального самоврядування, що розповсюджуються в окрузі, в якому балотується кандидат у депутати, за винятком загальнодержавних.

3. Агітація в недержавних засобах масової інформації обмежується лише розміром власного виборчого фонду на рівних умовах оплати для всіх кандидатів.

Стаття 35. Обмеження у проведенні передвиборної агітації

1. Під час виборчої кампанії кандидатам у депутати, які є працівниками радіо і телебачення, забороняється протягом 30 днів до дня виборів виступати на радіо і телебаченні більше часу, відведеного для кандидатів.

2. Для кандидатів у депутати, які є працівниками газет та інших державних засобів масової інформації, обсяг публікацій про них протягом 30 днів до дня виборів не може перевищувати обсяг, встановлений для інших кандидатів у депутати.

3. В організаціях, з'єднаннях і частинах Міністерства оборони, Національної гвардії, Міністерства внутрішніх справ, Державного комітету у справах охорони державного кордону, Служби безпеки, Цивільної оборони передвиборна агітація обмежується. Зустрічі кандидатів у депутати з виборцями з числа військовослужбовців зазначених відомств організує окружна виборча комісія з обов'язковим запрошенням не пізніш як за три дні до зустрічі всіх зареєстрованих кандидатів. З початку виборчої кампанії відвідання організацій, з'єднань і військових частин окремими кандидатами в депутати, їх довіреними особами, агітаторами і представниками партій, рухів та їх блоків забороняється.

Допускається розповсюдження лише друкованих агітаційних матеріалів, виготовлених окружною виборчою комісією відповідно до частини першої статті 33 цього Закону.

4. За тиждень до дня голосування засоби масової інформації зобов'язані утримуватись від обнародування неперевірених матеріалів, що компрометують кандидата в депутати, політичну партію чи її виборчий блок.

При оголошенні засобами масової інформації компрометуючих матеріалів про кандидата, політичну партію (виборчий блок) вони зобов'язані в тижневий термін, але не пізніш як за день до виборів надати можливість відповідному кандидату, представнику партії (виборчого блоку) для їх спростування.

5. Всі спори щодо передвиборної агітації вирішуються окружною, а в необхідних випадках - Центральною виборчою комісією.

6. Агітація в день виборів, тобто розповсюдження виборчих листівок, плакатів, заклики до виборців голосувати за чи проти кандидатів або бойкотувати вибори в будь-якій формі, забороняється.

Стаття 36. Фінансування передвиборної агітації

1. Передвиборна агітація фінансується за рахунок коштів, одержаних від держави, політичних партій, їх виборчих блоків, кандидатів у депутати, пожертвувань фізичних та юридичних осіб.

2. Окружні виборчі комісії за рахунок коштів, виділених на вибори, оплачують встановлені згідно з цим Законом: час на державному радіо і телебаченні, друкування передвиборних плакатів, а також публікацію передвиборних програм (платформ) в газетах державних органів та органів місцевого і регіонального самоврядування.

3. Поряд з державним фінансуванням передвиборної агітації кандидат у депутати може використовувати кошти власного виборчого фонду.

4. Власний виборчий фонд утворюється за рахунок власних коштів, коштів політичних партій, пожертвувань громадян України, юридичних осіб, зареєстрованих в Україні, за винятком підприємств з іноземними інвестиціями. Розмір власного виборчого фонду кандидата не повинен перевищувати двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. ( Частина четверта статті 36 із змінами, внесеними згідно із Законом N 334/95-ВР від 19.09.95 )

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes