Про вибори народних депутатів України (18.11.93), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (18.11.93)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.5
Скачувань: 1536
Стаття 19. Правовий статус осіб, що входять до складу

виборчих комісій

1. До складу виборчої комісії може бути призначений громадянин України, який має активне виборче право. Він не може бути кандидатом у депутати або його довіреною особою, чи належати до інших осіб, зазначених у частині третій статті 6, частині четвертій статті 14, частині другій статті 15 та частині першій статті 16 цього Закону. Для секретаря виборчої комісії обов'язковим є також володіння державною мовою.

2. За рішенням виборчої комісії, яке затверджується відповідно окружною або Центральною виборчою комісією, голова, заступник голови, секретар, окремі члени виборчої комісії можуть бути на період виборчої кампанії звільнені від виконання виробничих або службових обов'язків за основним місцем роботи. Оплата роботи у виборчій комісії здійснюється в обсязі середньої заробітної плати за один з останніх трьох місяців з урахуванням індексації або окладу за основним місцем роботи пропорційно часу роботи в комісії. Заробітна плата виплачується за основним місцем роботи з наступною компенсацією підприємству, установі, організації з державного бюджету.

3. Голова, заступник голови, секретар або член комісії можуть бути виведені органом, який їх призначив, із складу комісії за власним бажанням або за грубе порушення вимог виборчого законодавства.

V. СПИСКИ ВИБОРЦІВ

Стаття 20. Списки виборців і порядок їх складання

1. Списки виборців складаються по кожній виборчій дільниці дільничною виборчою комісією і підписуються головою та секретарем дільничної виборчої комісії не пізніш як за 30 днів до дня виборів.

Виконавчі органи міських (районних у містах), селищних і сільських Рад народних депутатів (або органи, які здійснюють ці функції) забезпечують облік виборців і передають дільничним виборчим комісіям необхідні відомості про виборців, які проживають на відповідній території.

2. До списку вносяться прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, адреса проживання кожного виборця. Прізвища виборців зазначаються в списку виборців у порядку, зручному для організації голосування. Виборці вносяться до списку тієї виборчої дільниці, на території якої вони проживають.

3. Списки виборців - військовослужбовців, які перебувають у військових частинах, а також членів сімей військовослужбовців та інших виборців, якщо вони проживають у районах розташування військових частин, складаються на підставі даних, що подаються командирами військових частин до відповідної місцевої Ради та дільничної виборчої комісії не пізніш як за 30 днів до дня виборів. Військовослужбовці, які проживають поза військовими частинами, включаються до списків виборців за місцем проживання на загальних підставах.

4. Списки виборців по виборчих дільницях, утворених в лікарнях та інших стаціонарних лікувальних закладах, а також на суднах, які перебувають у день виборів у плаванні, при представництвах України за кордоном, складаються на підставі даних, що подаються керівниками зазначених установ або капітанами суден.

Стаття 21. Загальний порядок включення громадян до

списку виборців

1. До списку виборців включаються всі громадяни України, які досягли або яким виповнюється в день виборів 18 років, проживають на момент складання списку на території даної виборчої дільниці і мають право брати участь в голосуванні.

2. Виборець може бути включений до списку виборців лише на одній виборчій дільниці.

Стаття 22. Оголошення списків виборців і порядок

внесення до них змін

1. Дільнична виборча комісія оголошує список виборців для загального ознайомлення не пізніш як за 15 днів до виборів. На виборчих дільницях, утворених в лікарнях та інших стаціонарних лікувальних закладах, на суднах, які перебувають в день виборів у плаванні, списки виборців подаються для загального ознайомлення не пізніш як за два дні до виборів.

2. Кожному громадянину в приміщенні виборчої комісії забезпечується можливість ознайомитися із списком виборців і перевірити правильність даних, що його стосуються.

3. Кожному громадянину надається право оскаржити невключення, неправильне включення до списку або виключення із списку, а також допущені в ньому неточності в зазначенні даних про виборця. Заява про неправильності у списку розглядається дільничною виборчою комісією, яка зобов'язана не пізніш як у дводенний строк, а напередодні і в день виборів - негайно розглянути заяву, внести необхідні виправлення до списку або видати заявнику копію мотивованого рішення про відхилення його заяви. Це рішення може бути оскаржено до районного (міського) народного суду не пізніш як за п'ять днів до виборів.

4. Дільнична виборча комісія не пізніш як за 10 днів до дня виборів вручає або надсилає поштою кожному виборцю запрошення взяти участь в голосуванні. Запрошення містить такі дані:

1) ім'я, по батькові, прізвище виборця;

2) адресу виборця;

3) назву і номер округу, по якому голосує виборець;

4) адресу дільничної виборчої комісії.

VI. ВИСУВАННЯ І РЕЄСТРАЦІЯ КАНДИДАТІВ У ДЕПУТАТИ

Стаття 23. Висування кандидатів у депутати

1. Висування кандидатів у депутати розпочинається за 90 днів і закінчується за 60 днів до дня виборів. Партії або їх виборчі блоки, які беруть участь у виборчій кампанії, після реєстрації їх Центральною виборчою комісією мають право висунути по одному кандидату у виборчий округ через свої регіональні відділення (місцеві осередки).

Виборчий блок утворюється групою партій чи їх регіональних відділень. Договір про утворення виборчого блоку, підписаний всіма суб'єктами, що об'єднались (керівниками партій), реєструє окружна виборча комісія.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes