Про вибори народних депутатів України (18.11.93), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (18.11.93)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.5
Скачувань: 1538
Стаття 11. Утворення виборчих округів

1. Для проведення виборів депутатів Центральною виборчою комісією по виборах народних депутатів України за поданням Голови Верховної Ради Республіки Крим, голів обласних, Київської та Севастопольської міських Рад народних депутатів утворюються 450 одномандатних виборчих округів.

2. Виборчі округи утворюються з приблизно рівною кількістю виборців на всій території України з урахуванням адміністративно-територіального поділу України та компактності проживання національних меншин. Норма виборців на виборчий округ визначається Центральною виборчою комісією по виборах народних депутатів України.

Виборчі округи повинні відповідати таким умовам:

1) відхилення кількості виборців від середньої по Україні чисельності виборців у виборчому окрузі, як правило, не може перевищувати 12 відсотків;

2) територіальної єдності: не допускається утворення виборчих округів, що складаються з територій, які не межують між собою;

3) періодичного, як правило, один раз на вісім років перегляду меж територій округів.

3. Список виборчих округів із зазначенням їх найменувань, номерів, центрів округів, територіальних меж і кількості виборців публікується Центральною виборчою комісією по виборах народних депутатів України у пресі і оголошується в інших засобах масової інформації не пізніш як за 100 днів до дня виборів.

Стаття 12. Утворення виборчих дільниць

1. Для проведення голосування і підрахунку голосів виборчі округи поділяються на виборчі дільниці.

2. Виборчі дільниці утворюються окружними виборчими комісіями за поданням місцевих (районних, міських) органів державної виконавчої влади або виконавчих органів місцевого самоврядування, розташованих в межах території виборчих округів. На суднах, які перебувають у день виборів у плаванні, виборчі дільниці утворюються тими ж органами за місцем порту приписки судна.

Виборчі дільниці при представництвах України за кордоном утворюються за поданням Міністерства закордонних справ України відповідно до їх приписки, визначеної Центральною виборчою комісією по виборах народних депутатів України.

3. Виборчі дільниці утворюються з кількістю від 20 до 3000 виборців, а у виняткових випадках - з меншою або більшою кількістю виборців.

4. Виборчі дільниці утворюються не пізніш як за 60 днів, а у виняткових випадках - не пізніш як за п'ять днів до проведення виборів.

5. Окружна виборча комісія сповіщає виборців про межі кожної виборчої дільниці, склад і місцезнаходження дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування не пізніш як на п'ятий день після утворення дільничних виборчих комісій.

IV. ВИБОРЧІ КОМІСІЇ

Стаття 13. Система виборчих комісій

Для проведення виборів депутатів утворюються:

Центральна виборча комісія по виборах народних депутатів України (далі - Центральна виборча комісія);

окружні виборчі комісії;

дільничні виборчі комісії.

Стаття 14. Центральна виборча комісія

1. Центральна виборча комісія є найвищим органом по організації і проведенню виборів і утворюється, як правило, одночасно з призначенням виборів, але не пізніш як за 120 днів до дня їх проведення.

2. Центральна виборча комісія затверджується у складі голови, двох заступників голови, секретаря і 11 членів комісії Верховною Радою України за поданням Голови Верховної Ради України.

Голова, заступники голови, секретар Центральної виборчої комісії та не менше третини її складу повинні мати вищу юридичну освіту.

3. Голова, заступники голови і секретар Центральної виборчої комісії працюють на постійній основі.

4. Політичні партії та їх виборчі блоки, які відповідно до цього Закону беруть участь у виборчій кампанії, можуть призначити по одному представнику при Центральній виборчій комісії з правом слова.

5. Строк повноважень Центральної виборчої комісії - чотири роки.

Центральна виборча комісія здійснює свої повноваження до призначення її нового складу.

6. Центральна виборча комісія у п'ятиденний термін після її утворення публікує відомості про свій персональний склад, місце знаходження, поштову адресу, а також повідомляє рахунок, на який можуть вноситись пожертвування до централізованого виборчого фонду, і дає роз'яснення щодо права громадян та юридичних осіб вносити пожертвування до цього фонду.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes