Про вибори народних депутатів України (18.11.93), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (18.11.93)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.5
Скачувань: 1530
Громадяни, які мають судимість за вчинення умисного злочину, що не погашена і не знята в установленому законом порядку, не можуть балотуватися або бути обраними народними депутатами України. ( Частину п'яту статті 2 доповнено абзацом четвертим згідно із Законом N 231/96-ВР від 06.06.96 ) ( Пункт 5 статті 2 в редакції Закону N 325/94-ВР від 22.12.94 )

6. Народний депутат України не може бути одночасно депутатом іншого представницького органу державної влади або органу місцевого чи регіонального самоврядування.

Стаття 3. Рівне виборче право

Вибори депутатів є рівними: громадяни беруть участь у виборах на рівних засадах; кожний виборець має один голос.

Стаття 4. Пряме виборче право

Вибори депутатів є прямими: депутати обираються безпосередньо виборцями.

Стаття 5. Таємне голосування

Голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців не допускається.

Стаття 6. Гласність при підготовці і проведенні виборів

1. Підготовка і проведення виборів депутатів здійснюються відкрито і гласно.

2. Виборчі комісії інформують громадян про свій склад, місцезнаходження та режим роботи, про утворення виборчих округів і дільниць, ознайомлюють їх із списками виборців, переліком та виборчими програмами (платформами) кандидатів у депутати, партій і виборчих блоків, що беруть участь у виборчій кампанії, з формою та порядком заповнення підписних листів та виборчих бюлетенів, із списками кандидатів у депутати, даними про кандидатів у депутати, про підсумки голосування і виборів.

3. Основною формою роботи комісії є відкриті засідання. На засіданнях виборчих комісій, при реєстрації кандидатів, під час голосування, при підрахунку голосів на виборчій дільниці, визначенні результатів виборів по округу і підбитті загальних підсумків виборів мають право бути присутніми довірені особи кандидатів у депутати або уповноважені ними на те особи, по одному представнику від партій, їх виборчих блоків, які беруть участь у виборчій кампанії, трудових колективів, які висунули кандидатів у депутати, від позапартійних комітетів виборців, створених для контролю за ходом виборчої кампанії, а також офіційні спостерігачі від інших держав і міжнародних організацій. Повноваження зазначених представників засвідчуються відповідним документом. Втручання зазначених представників у роботу виборчих комісій не допускається.

4. Особи, перелічені в частині третій цієї статті, в разі виявлення порушень виборчого закону мають право звернутись до відповідної або вищестоящої виборчої комісії із заявою про усунення порушень або скласти про це акт, який підписується особою, що виявила порушення, і виборцями - свідками порушення. Заява або акт підлягають реєстрації в комісії.

5. Засоби масової інформації висвітлюють хід підготовки і проведення виборів депутатів, їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі збори і засідання, пов'язані з виборами. Виборчі комісії, державні органи, органи місцевого та регіонального самоврядування надають їм інформацію щодо підготовки і проведення виборів.

Стаття 7. Право висування кандидатів у депутати

Право висування кандидатів у депутати належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується як безпосередньо, так і через політичні партії та їх виборчі блоки, зареєстровані відповідно до законодавства, та трудові колективи у порядку, визначеному цим Законом.

Стаття 8. Проведення виборів

Проведення виборів депутатів організують виборчі комісії, які утворюються у порядку, визначеному цим Законом.

II. ПОРЯДОК І СТРОКИ ПРИЗНАЧЕННЯ ВИБОРІВ

Стаття 9. Види виборів і порядок їх призначення

1. Вибори депутатів можуть бути черговими, позачерговими (достроковими), повторними, а також замість депутатів, які вибули.

2. Рішення про проведення чергових і позачергових (дострокових) виборів депутатів приймає Верховна Рада України.

3. Рішення про проведення повторних виборів, а також виборів замість вибулих депутатів приймається Центральною виборчою комісією по виборах народних депутатів України у випадках і порядку, передбачених цим Законом.

Стаття 10. Строки призначення виборів

1. Чергові вибори депутатів призначаються Верховною Радою України протягом сорок четвертого місяця з дня першого засідання Верховної Ради України.

2. Чергові та позачергові вибори депутатів призначаються Верховною Радою не пізніш як за чотири місяці до дня їх проведення.

3. Повторні вибори, вибори замість вибулих призначаються Центральною виборчою комісією по виборах народних депутатів України у строки, передбачені цим Законом.

4. Вибори призначаються на неділю або інший неробочий день, встановлений законом.

Про день виборів орган, який призначив вибори, повідомляє через засоби масової інформації не пізніш як на третій день після їх призначення.

III. ВИБОРЧІ ОКРУГИ І ВИБОРЧІ ДІЛЬНИЦІ

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes