Про вибори народних депутатів України (18.11.93), Детальна інформація

Про вибори народних депутатів України (18.11.93)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 14
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 35.5
Скачувань: 1536
7) затверджує текст виборчого бюлетеня та запрошення по виборчому округу, забезпечує їх виготовлення та постачання дільничним виборчим комісіям;

8) встановлює результати виборів по виборчому округу, повідомляє про них засоби масової інформації, видає тимчасові посвідчення обраному депутату;

9) організовує проведення повторного голосування і повторних виборів, а також виборів замість депутата, який вибув;

10) розглядає звернення, заяви і скарги на рішення і дії дільничних виборчих комісій і приймає по них рішення;

11) здійснює інші повноваження відповідно до цього Закону та інших актів законодавства України.

Стаття 16. Дільничні виборчі комісії

1. Дільничні виборчі комісії утворюються сільськими, селищними, міськими (районними у містах) Радами народних депутатів або виконавчими органами у складі голови, заступника голови, секретаря і 5-11 членів комісії не пізніш як за 45 днів до дня проведення виборів за поданням голови відповідної Ради з урахуванням пропозицій політичних партій, інших об'єднань громадян, трудових колективів, груп виборців.

Партії, виборчі блоки, кандидати яких зареєстровані в даному виборчому окрузі, можуть призначити по одному представнику при дільничній виборчій комісії з правом слова.

2. Строк повноважень дільничних виборчих комісій закінчується через 10 днів після визнання Центральною виборчою комісією повноважень обраного депутата.

3. Дільнична виборча комісія:

1) складає список виборців по дільниці;

2) проводить ознайомлення виборців із списком виборців, приймає і розглядає заяви про неправильності в списку і вирішує питання про внесення відповідних змін до нього;

3) сповіщає населення про день виборів і місце голосування, вручає виборцям запрошення, ознайомлює зацікавлених осіб з даними про зареєстрованих по округу кандидатів, а також з повідомленнями, опублікованими Центральною виборчою комісією та відповідною окружною виборчою комісією;

4) забезпечує підготовку приміщення для голосування та виготовлення виборчих скриньок;

5) організовує на виборчій дільниці голосування;

6) проводить підрахунок голосів, поданих на виборчій дільниці;

7) розглядає заяви і скарги з питань підготовки виборів та організації голосування і приймає по них рішення;

8) здійснює інші повноваження відповідно до цього Закону та інших актів законодавства України.

Стаття 17. Організація роботи виборчих комісій

1. Основною формою роботи виборчої комісії є засідання. Засідання виборчої комісії скликається головою комісії, в разі його відсутності - заступником голови, а також на вимогу не менш як половини членів комісії з обов'язковим повідомленням всіх членів комісії про час і місце засідання.

2. Засідання виборчої комісії є правомочним, якщо в ньому бере участь не менш як дві третини її складу. Рішення приймається відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх. При однаковій кількості голосів вирішальним вважається голос голови комісії. Рішення виборчої комісії повинно бути мотивованим і містити посилання на конкретні статті чи пункти законодавчих актів та на обставини справи. Особи, які входять до складу виборчої комісії, не згодні з прийнятим рішенням, можуть висловити в письмовій формі окрему думку, що додається до протоколу засідання.

3. Засідання виборчої комісії веде її голова або його заступник, а в разі коли вони з якихось причин не виконують цю функцію, - комісія визначає із свого складу головуючого на конкретному засіданні.

4. Комісія може прийняти рішення про позбавлення права участі в засіданні осіб, зазначених в частині третій статті 6 цього Закону, якщо вони перешкоджають його проведенню.

5. Рішення виборчих комісій, прийняті в межах їх повноважень, є обов'язковими для учасників виборів та органів, що забезпечують їх проведення.

Органи державної влади, місцевого та регіонального самоврядування, а також державні підприємства, установи і організації зобов'язані сприяти виборчим комісіям у здійсненні ними своїх повноважень.

Стаття 18. Оскарження рішень і дій виборчих комісій

1. Рішення і дії дільничної або окружної виборчої комісії можуть бути оскаржені кандидатами в депутати, їх довіреними або уповноваженими ними особами, виборцями та іншими учасниками виборів до вищестоящої виборчої комісії протягом десяти днів після прийняття рішення чи вчинення дії, якщо інше не передбачено цим Законом.

2. Скарги на відхилення дільничною виборчою комісією заяв про неправильності у списках виборців передаються до суду за місцезнаходженням відповідної виборчої дільниці і розглядаються судом протягом трьох днів.

3. Рішення і дії Центральної виборчої комісії у випадках, передбачених цим Законом, можуть бути оскаржені до Верховного Суду України, який розглядає їх протягом семи днів.

4. Рішення судових органів є остаточними.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes