Організація обліку розрахунків за електричну енергію, Детальна інформація

Організація обліку розрахунків за електричну енергію
Тип документу: Курсова
Сторінок: 47
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 330.2
Скачувань: 1445
Важливою характеристикою операційного (виробничо-комерційного) циклу, що суттєво впливає на обсяг, структуру та ефективність використання оборотних активів, є його тривалість. Вона включає період часу від моменту витрачання підприємством грошових коштів на придбання запасів матеріальних оборотних активів до надходження коштів від дебіторів за реалізовану продукцію.

Низька платоспроможність підприємств викликає створення великих обсягів дебіторської заборгованості на балансі виробників.

На нашу думку, до виникнення дебіторської заборгованості призводять не тільки економічні передумови, але й неналежна організація бухгалтерського обліку на підприємстві. Ці причини ми виділили на рис. 1.2.

Рис. 1.2. Причини виникнення дебіторської заборгованості

Однією з необхідних умов дотримання зобов'язань по договорах і одним з об'єктів взаємного контролю підприємств є своєчасність розрахунків. Договірні відносини між двома підприємствами передбачають не тільки своєчасність розрахунків, але і передусім відповідні зобов'язання відносно номенклатури та якості продукції, що постачається, цін, строків поставки тощо.

В деяких випадках суб'єкти господарювання, маючи дебіторську заборгованість по розрахунках з покупцями, і одночасно кредиторську заборгованість за одержані від них товарно-матеріальні цінності, не здійснюють необхідного в таких випадках взаємозаліку або проводять його у більш пізні звітні періоди. Особливо це характерно для великих і середніх підприємств з розгалуженою структурою бухгалтерської служби.

Як результат, при використанні методу визнання прибутку на момент оплати занижується реалізація, викривляються фінансові результати, що призводить до недоплат до бюджету відповідних податків і неподаткових платежів. Такі дії можуть розглядатися контрольними органами як свідоме ухилення від оподаткування з усіма відповідними наслідками. Аналогічним чином, з причини неузгодженості дій служб постачання, збуту і бухгалтерії, не забезпечується своєчасний зв'язок розрахунків з покупцями і постачальниками з відображенням виручки на рахунках обліку реалізації при здійсненні розрахунків через третіх осіб.

Одним із суперечливих питань (фінансового господарства підприємств залишається кредиторська заборгованість. На жаль, заборгованості, що виникає між підприємствами в процесі розрахунків, приділяється недостатньо уваги у вітчизняній економічній літературі. Але, оскільки це питання має важливе теоретичне і практичне значення (наприклад, фактори утворення взаємної заборгованості необхідно досліджувати для того, щоб вивчити шляхи її різкого скорочення, а отже, і шляхи усунення її негативного впливу на ведення господарства), його слід розглядати більш детально.

Важливе значення надається економічно обґрунтованому прискоренню розрахунків і скороченню на цій основі кредиторської заборгованості. Актуальність цієї задачі є особливо великою в торгівлі. Десятки тисяч торгівельних організацій та підприємств кожен день здійснюють розрахунки з підприємствами багатьох інших галузей господарства та між собою за отримані товари.

Сутність дебіторської і кредиторської заборгованості

Основними поняттями, на яких ми зупинимось, є "кредиторська заборгованість", "дебіторська заборгованість", а також "зобов'язання". В різних літературних джерелах по-різному автори дають визначення дебіторській заборгованості. Так, наприклад, А.М. Мороз визначає дебіторську заборгованість як суму боргів, що належать підприємству, організації, установі від юридичних осіб, і виникають в процесі господарської діяльності підприємств, організацій, установ.

В.М. Лінніков та інші дають таке визначення: дебіторська заборгованість — це заборгованість юридичних або фізичних осіб, що виникла в процесі господарської діяльності певного підприємства, організації чи установи.

В.Г. Зологогоров дебіторську заборгованість визначає як суму боргів, які належать підприємству, організації, установі, підприємцю від фізичних або юридичних осіб в результаті господарських відносин з ними.

В.Г. Макаров і М. Білоусов згідно зі своєю класифікацією (рис. 1.3) називають дебіторську заборгованість коштами в розрахунках.

Рис. 1.3. Класифікація засобів господарства за В.Г.Макаровим та М.Білоусовим.

За В.Г. Макаровим та М. Білоусовим, кошти в розрахунках представляють собою борги інших підприємств або осіб даному підприємству (наприклад, заборгованість покупців, що виникла у зв'язку з тим, що розрахунок за готову продукцію відбувається згідно з діючими правилами через відповідний строк після прийняття продукції). Сюди ж відносяться розрахунки з працівниками підприємства по грошових сумах, що видані їм під звіт для здійснення відповідних витрат. По закінченню доручення працівник (підзвітна особа) повинна надавати звіт про витрачання отриманої суми, а кошти, що залишилися, повернути до каси. Такі розрахунки називаються розрахунками з Підзвітними особами.

Проте М.В. Дембінський характеризує дебіторську заборгованість як кошти в незакінчених розрахунках. Кошти в незакінчених розрахунках, або дебіторська заборгованість представляє собою заборгованість інших підприємств, організацій і окремих осіб даному підприємству.

До першої групи відносяться* автори, які вважають, що дебіторська заборгованість - це рахунки розрахунків з покупцями і замовниками, не оплачені у встановленому порядку. До другої групи відносяться Грабова Н,М., Бланк Т.А., Голов С.Ф., Ткаченко Н.М., Н.І. Науменко, Пилко В.А., Булавіна Л.Н., які вважають, що дебіторська заборгованість - це заборгованість інших підприємств та осіб нашому підприємству. До третьої групи можна віднести Дембінського М.В., Є4)ремова І.А., Ігумнова Ю.С., А.С. Азизян та Моісеєнка Г.І., що вважають дебіторську заборгованість коштами в розрахунках, тобто коштами даного підприємства, що тимчасово знаходяться у інших підприємств або осіб і належать по закінченню відповідного терміну до повернення даному підприємству.

Щоб зрозуміти природу дебіторської заборгованості, необхідно визначити поняття "дебітори".

Наведемо в табл. 1.3. визначення дебіторів в різних діючих нормативних документах та П(С)БО 10.

Таблиця 1.3.

Нормативне визначення дебіторської заборгованості.

Нормативи ті документ

Визначення дебіторів



Положення про організацію бухгалтерського обліку І звітності в Україні, затв. постановою КМУ від 03.04.93 р. №250 (п. 58) Розрахунки з відображаються звітності в сумах, дебіторами і кредиторами кожною стороною у своїй що витікають з бухгалтерських записів та визнаються нею правильними

Інструкція про форм річного б підприємства, Міністерства фі 18.08.95р. №139

порядок заповнення бухгалтерського звіту затв. наказом Міністерства фінансів України від (п.2.18)

В статті "Розрахунки з дебіторами за товари, роботи, послуги" підприємства зазначають до моменту надходження платежів продажну вартість відвантаженої продукції, товарів (виконаних робіт, послуг), включаючи продажну вартість відвантаженої на виконання бартерної угоди продукції (товарів, робіт, послуг)



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes