Організація обліку розрахунків за електричну енергію, Детальна інформація

Організація обліку розрахунків за електричну енергію
Тип документу: Курсова
Сторінок: 47
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 330.2
Скачувань: 1445
Розрахунки - це система взаємовідносин між підприємствами й особами, заснована на грошовому поверненні вартості токарно-матеріальних цінностей, робіт, послуг



2 Кол. авторів за ред. А.Я. Сухарева

[79.С.316]

Розрахунки - здійснення платежів по грошових зобов'язаннях



3 Безруких П.С.

[28, с.414]

Розрахунки - це грошові взаємовідносини, що виникають між організаціями по товарних і нетоварних операціях



4 Парашутін Н.В., Козлова С.П.

[87,с. 22]

Під розрахунковими відносинами розуміють зобов'язання покупця оплатити у встановлені строки вартість матеріальних цінностей, послуг й Іншої заборгованості, після виконання постачальником своїх договірних зобов'язань або право постачальника вимагати платіж від покупця за відвантажену йому продукцію або надані послуги



5 Безруких П.С., Ивашкевич В.Б., Кондраков Н.П. та ін.

[28, с.414]

Розрахунки - це грошові взаємовідносини, що виникають між організаціями по товарних і нетоварних операціях





Аналізуючи дані таблиці 1.1. можна зробити висновок, що погляди вчених на категорію "розрахунки" різняться. Одна група дослідників визначає Їх як систему взаємовідносин (Чацкіс Е.Д., Лисюк А.Н., Михайлова Т.П.); друга стверджує, що це безпосередньо взаємовідносини (тобто, без використання слова "система") (Безруких П.С., Івашкевич В.Б.), третя група - лише пояснює економічну сутність розрахунків, не наводячи їх визначення (Сухарьова А.Я. та інші).

Наприклад, в юридичному енциклопедичному словнику не наводиться визначення розрахунків, лише розглядається один з їх видів – міжнародні розрахунки, які, в загальному, представляють собою здійснення платежів по грошових зобов'язаннях.

На нашу думку, це є не зовсім правильним, оскільки не завжди при розрахунках можуть виникнути грошові зобов'язання, які на сьогоднішній день Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначені як "зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України".

Досить важливим є те, в якій формі проводились розрахунки: готівковій чи безготівковій, векселем, чеком, бартером тощо, тобто, що є заключним етапом кожної комерційної трансакції. Об'єктами нашого дослідження є безготівкові розрахунки, які характеризують товарні і нетоварні операції.

До товарних операцій, зазвичай, відносять купівлю-продаж сировини, матеріалів, послуг, готової продукції тощо. Нетоварні операції, як правило, пов'язані із розрахунками з науково-дослідними й учбовими організаціями та закладами, житлово-комунальними організаціями, клієнтурою, по претензіях тощо.

Якщо розглядати безготівкові розрахунки як категорію відносин між суб’єктами господарювання, то, зрозуміло, що в даному випадку відсутній факт одночасного передавання (придбання) ТМЦ і сплати (одержання) грошового еквіваленту вартості переданих (отриманих) ТМЦ, а тому виникає розрив в часі між передачею ТМЦ та їх оплатою, який називають "зобов'язаннями", "дебіторсько-кредиторською заборгованістю", "заборгованістю за розрахунками". ЦІ поняття слід уточнити, щоб чітко окреслити сферу нашого дослідження.

Заборгованістю називають грошові суми, що підлягають сплаті, але ще не виплачені.

В тих випадках, коли товар надходить на склад покупця до моменту здійснення платежу через банк, на термін від дати надходження товару до дня його оплати між постачальником і покупцем виникають зобов'язання.

Зазначимо, що іноді в бухгалтерському обліку заборгованість у постачальника може і не виникнути, так як облік ґрунтується на розрахункових документах. Але фактично, якщо співставити рух вантажів і платежів по них через банк, то виникає неминучий розрив в часі, який створює матеріальну основу утворення взаємної - заборгованості підприємств в процесі реалізації товарів і послуг. Ця взаємна заборгованість підприємств, на нашу думку, є зобов'язанням. За словником Даля "борг - все винне (должное), що повинно виконати, обов'язок".

В бухгалтерському обліку борг трактується як грошова сума, що взята в позику (на строк І на певних умовах).

В економічному словнику [ЕС, с.88] борг (зобов'язання) характеризується як грошова сума, що взята в позику на строк на певних умовах, що підлягає поверненню. Особа, яка має борг, називається боржником. Економічне трактування боргу (зобов'язання) є майже аналогічним трактуванню кредиту. Неправомірність такого визначення розглядається в п. 1,3.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes