Гуманітарний розвиток та гуманітарна політика ( на прикладі Тиврівського району Вінницької області)” за програмою “Адміністративний менеджмент”, Детальна інформація

Гуманітарний розвиток та гуманітарна політика ( на прикладі Тиврівського району Вінницької області)” за програмою “Адміністративний менеджмент”
Тип документу: Курсова
Сторінок: 32
Предмет: Менеджмент
Автор: фелікс
Розмір: 199.8
Скачувань: 2682
багатоукладність економіки охорони здоров(я і багатоканальність її фінансування, поєднання державних гарантій з демонополізацією та заохоченням підприємництва і конкуренції;

децентралізація державного управління, розвиток самоврядування закладів та самостійності працівників охорони здоров(я на правовій і договірній основі. [12.c.10].

Заслугою вітчизняного законодавства є те, що право на охорону здоров(я має не суто медичне тлумачення, а більш широке – соціальне. Воно включає і життєвий рівень, який є необхідним для підтримання здоров(я людини, і безпечне для життя і здоров(я навколишнє природне середовище, і санітарно-епідемічне благополуччя території і населеного пункту, де проживає людина. [12.c.10]. Незабуті, також, безпечні і здорові умови праці, навчання, побуту та відпочинку, інші важливі права. [12.c.10].

Надзвичайно важливими є законодавчі положення щодо фінансування охорони здоров(я. У відповідності з ними воно здійснюється за рахунок бюджетів різного рівня, фондів медичного страхування, благодійних фондів та будь-яких інших джерел, не заборонених законодавством. [12.c.11].

Фінансування охорони здоров(я державою здійснюється кошторисно-бюджетним методом. За функціональною структурою, ці видатки поділяються на такі підрозділи: фінансування лікарень широкого профілю; видатки спеціалізованих медичних закладів; асигнування на поліклініки, амбулаторії, спеціалізовані поліклініки, фельдшерсько-акушерські пункти; видатки на загальні і спеціалізовані стоматологічні поліклініки; утримання санітарно-епідеміологічної служби, закупівлю та виготовлення медичного обладнання, інструментів, протезів, іншої продукції, що використовується у медичній практиці.

Фінансування діяльності державних та комунальних медичних закладів проводиться за рахунок асигнувань з Державного бюджету та місцевих бюджетів у відповідності з розділом 203 бюджетної класифікації. Його обсяг на утримання лікарень визначається за економічними нормами та нормативами, виходячи з чисельності розгорнутих ліжок за профілями захворювань (терапевтичних, хірургічних, онкології, гінекології тощо). За цими нормативами визначається необхідна кількість лікарів, середнього та молодшого обслуговуючого персоналу, фонди заробітної плати, витрати на медикаменти і на харчування.

У поліклініках кількість медичного персоналу встановлюється на основі даних про чисельність населення на території, яке обслуговується, у сільській місцевості – на кожен населений пункт.

Для визначення витрат на утримання установ охорони здоров(я застосовують такі мережні показники: кількість лікарняних ліжок, лікарських посад, лікарських відвідувань, ліжко-днів.

Кількість лікарняних ліжок – головний мережний показник для визначення витрат на утримання стаціонарних лікарень, його розраховують згідно з планом економічного та соціального розвитку. У територіальному розрізі цей показник планують виходячи з демографічних, соціально-економічних, культурно-побутових та інших умов (враховують віковий склад населення, розподіл за статтями, видами зайнятості).

Відповідно до кількості ліжок визначають штати лікарів, середнього і молодшого медичного персоналу. Чисельність персоналу кожної групи розраховують на початок, кінець року, а також середньорічну.

Кількість лікарських відвідувань – показник, що використовується для визначення витрат на придбання медикаментів і перев’язувальних засобів при амбулаторному обслуговуванні населення. Кількість відвідувань у поліклініці визначають виходячи з кількості середньорічних лікарських посад, затверджених за кошторисом, кількості годин роботи лікаря цієї спеціальності на день, норми прийому хворих на годину та кількості робочих днів на рік.

Кількість ліжко-днів – показник для визначення витрат на харчування хворих і придбання медикаментів.

Кожна установа охорони здоров(я складає індивідуальний кошторис. В ньому витрати визначають за окремими статтями. Найбільша частка йде на - заробітну плату, яку розраховують за чисельністю працівників та ставками заробітної плати. Її планують окремо по лікарському, середньому і молодшому медичному та адміністративно-господарському персоналу на початок, кінець планового року та середньорічному. Посадові оклади медичних працівників визначають з урахуванням кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів працівників відповідної кваліфікації за штатним розкладом. [77.c.118].

Господарські витрати розраховують відповідно до обсягу роботи установи, умов і режиму роботи, залежно від обсягу та площі будівлі, яку займає лікарня.

Свої особливості має фінансування закладів охорони здоров(я в сільській місцевості. (села обслуговують: ЦРЛ та дільничні лікарні з амбулаторією на території своєї лікарської дільниці). Бажаною кількістю населення, що обслуговується однією лікарською дільницею є від 5 до 7 тисяч, а оптимальним розміром радіуса дільниці при середній щільності населення – 5 – 7 км. [77.c.135].

Плануючи мережу сільських закладів охорони здоров(я необхідно, крім чисельності населення, врахувати і величину радіуса обслуговування, щільність заселення, умови сполучення (стан доріг), а також соціально-економічний розвиток району.

Оскільки, кількість лікарняних ліжок – головний мережний показник для визначення фінансових витрат, наведемо формулу за якою він визначається:

К = Р * Н * П / Д * 100, де 3.1.

К – число середньорічних ліжок;

Р – процент госпіталізації;

Н – кількість населення;

П – кількість днів перебування хворого на ліжку;

Д – число днів використання ліжка в рік [77.c.141]

Значення системи охорони здоров(я для життя країни не підлягає сумніву, адже вона – це важливий фактор підвищення рівня життя, один із вирішальних і безпосередніх чинників прискорення темпів економічного і соціального розвитку. Хоча, звичайно сам рівень охорони здоров(я в значній мірі визначається рівнем розвитку економіки, станом здоров(я населення, його потребою в медичній допомозі і ступінню задоволення цієї потреби, а також якістю і ефективністю медичної допомоги, що надається.

Тому, невипадково таку значну увагу приділено питанням в Посланні Президента України до Верховної Ради України 2000 року. В ньому, зокрема, планується поетапне збільшення державних асигнувань в галузь, їх раціоналізацію та ефективне використання, підвищення якості медичних послуг, переорієнтацію охорони здоров(я на суттєве посилення заходів з попередження захворювань, запобігання інфекційним захворюванням, зниження ризиків для здоров(я, що пов(язані з забрудненням та шкідливим впливом довкілля.

Звичайно, загальносуспільні перетворення не могли не занімити своїм впливом й медичні галузі. Адже, охорона здоров(я на сучасному етапі – це комплекс суперечностей: з одного боку – необхідність виконання медико-санітарних завдань, які далі загострюються, а з другого – неспроможність державного бюджету фінансувати поставлені завдання. Зрозуміло, що головною причиною погіршення становища в галузі є насамперед розпад економіки. Але не менше значення має державне ставлення до проблем охорони здоров(я і медичної допомоги.

Успадковані Україною форми організації медичної допомоги не відповідають новим соціально-економічним умовам, що склались в країні після проголошення нею незалежності. (Відомий спеціаліст в галузі охорони здоров(я Юрій Спіженко одного разу так охарактеризував стан справ в галузі: ”Охорони здоров(я немає. Є осколки медичної допомоги”) [22.c.8]

Стан справ у галузі характеризується недостатнім фінансуванням і ресурсним забезпеченням. Нинішнього року на охорону здоров(я виділено 10,5% коштів з державного бюджету – це 4,6 млрд. гривень. Порівняно з минулим роком ми маємо додаткових 270 мільйонів гривень. Але в масштабах країни це сума незначна, 89 гривень, що виділяється на одного жителя на рік, надто мало для забезпечення потреб населення у медичній допомозі та для нормальної взаємодії з іншими сферами, які працюють за законами ринку. [22.c.8]

Отже, перед галуззю в умовах економічної кризи весь цей час стоїть завдання вижити, втриматись на плаву, не втратити здобутків, накопичених за попередні десятиріччя. Сучасний етап переходу до ринкових відносин вимагає усвідомлення нашою державою, усім суспільством цінності здоров(я населення, економічної результативності інвестицій у галузь охорони здоров(я. Адже стан здоров(я громадян і сфери охорони здоров(я є важливим наочним відображенням рівня економічного розвитку країни, спрямованості її національної політики, і зокрема - тієї уваги, що приділяється в державі соціальним питанням і формуванню “людського капіталу”. Виступаючи якісною характеристикою трудового потенціалу України, стан здоров(я народу безпосередньо зумовлює рівень продуктивності праці в суспільстві та значною мірою впливає на перспективи її соціально-економічного розвитку і, врешті-решт, навіть на можливість приєднання з часом до високо розвинутих, соціально-орієнтованих держав.

Ресурсний потенціал системи охорони здоров(я на кінець 1998 року становив: 3489 лікарень, 551350 лікарняних ліжок (тобто 108,9 ліжок на 10 тис. населення), 5166 амбулаторно-поліклінічних закладів (потужність їх 881334 відвідувань на зміну), 205 тисяч лікарів (тобто 40,5 на 10 тисяч населення). [48.c.5]

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes