Паралізовані підприємства, Детальна інформація

Паралізовані підприємства
Тип документу: Курсова
Сторінок: 25
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 158.3
Скачувань: 895
Колек-тивна

78

47

80

78

79

82

Торгівля Держав-на

4

4

5

4

3

-49

Колек-тивна

81

83

84

80

82

132

Джерело: Держкомстат



Суттєвою відмінністю цих множин може бути лише кількість підприємств, що входить до кожної групи: зараз до колективних належать 83% всіх підприємств України, а до загальнодержавних — лише 13%. Загалом середньостатистичне державне підприємство набагато більше за середньостатистичне колективне. Щоб оцінити вплив розмірів підприємств на показники їхньої роботи, ми здійснили однофакторні та багатофакторні аналізи, що дозволили однозначно встановити відсутність суттєвого впливу розмірів підприємства на показники його роботи.

В усіх випадках показники ми співставляли дискретно за роками, оскільки через різні принципи відбору підприємств, що приватизувалися в різні роки, порівняння показників “до” та “після” приватизації не видається коректним. Так, наприклад, до групи колективних підприємств у 1997 році ввійшли і практично вся аналогічна група 1995 року, і частина державних підприємств, приватизованих за вказаний період часу, причому цю частину обрано зі всієї групи абсолютно не довільним способом.

Аналіз виконано за галузями економіки загалом та галузями промисловості зокрема. З групи досліджуваних об’єктів було вилучено електроенергетику — як галузь, що станом на кінець 1997 року практично повністю належала державі. До уваги не брали також сільського господарства, велика частина якого і перед реформами належала до колективної форми власності і якого практично не реформували, оскільки не приватизували землі.

Ми оцінювали дві групи показників ефективності роботи підприємств — (1) показники використання праці та капіталу і (2) показники рентабельності.

Для виявлення відмінностей між показниками державних та колективних підприємств застосовано стандартний парний t-тест для середніх та лінійну регресію. Було перевірено “лінійну гіпотезу”, що стверджує відсутність впливу форми власності на показники підприємств

Для аналізу використання праці та капіталу було розраховано: (1) виробіток на одного робітника, (2) зняття продукції з 1 грн. фондів, (3) співвідношення між випущеною та реалізованою продукцією. Рентабельність оцінено за допомогою таких показників: (1) рентабельність реалізованої продукції, (2) рентабельність випущеної продукції, (3) рентабельність виробництва, (4) рентабельність обігових коштів, (5) рентабельність активів.

Потрібно довести відмінність між секторами

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes