Паралізовані підприємства, Детальна інформація

Паралізовані підприємства
Тип документу: Курсова
Сторінок: 25
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 158.3
Скачувань: 893
Основою аналізу є дані Державного комітету статистики України про діяльність підприємств різних форм власності протягом 1995—1997 років. Інформації попередніх років, яка надзвичайно погано піддається аналізу через гіперінфляцію в Україні в 1992—1994 роках, не брали до уваги. До того ж у той час приватизація в країні або взагалі не відбувалася, або щойно розпочиналася.

Ми використовували лише ті показники, про які було повідомлено офіційно. Багато з цих даних розраховано за радянськими методиками, погано пристосованими для об’єк-тивної оцінки діяльності підприємств за умов ринкової економіки. А проте ми вважаємо, що такі похибки систематично не пов’язані з формою власності. Тому, незважаючи на те що на підставі таких даних не можливо отримати достовірні кількісні оцінки, якісні оцінки заслуговують на довіру.

Для аналізу було обрано дві групи підприємств — загальнодержавної та колективної форми власності. За чинною в Україні класифікацією, до об’єктів колективної форми власності віднесено всі акціонерні підприємства — і закритого, і відкритого типу. Саме такі підприємства становлять більшість: на них припадає близько 48% промислового виробництва України. До цієї групи належать також орендні підприємства: таких об’єктів на сьогодні залишилося близько 1%, проте саме з них сформовано більшість колективних підприємств (цей факт важливо враховувати під час порівняння результатів діяльності підприємств за різні роки). До виробничих об’єктів колективної форми власності ввійшли й спільні підприємства, частка яких зараз сягає близько 3%. Частка підприємств, що кваліфікуються як “приватні” (за українською класифікацією, такі господарські одиниці мають належати одноосібному власникові або його родині), не перевищує 1%. Отже, групу підприємств колективної форми власності, яка виявилася досить великою за обсягом, можна порівнювати з групою державних підприємств.



Частка державних та колективних підприємств в основних галузях економіки

1997 рік, %

Влас-ність К-сть

Осн.

фонди К-сть

працівників Обсяг

вир-ва Реалі-зація При-буток

Проми-словість Держав-на

13

43

31

41

43

44

Колек-тивна

83

56

68

58

56

55

Тран-спорт Держав-на

22

67

59

30

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes