Переваги і недоліки введеної в країні системи оподаткування, Детальна інформація

Переваги і недоліки введеної в країні системи оподаткування
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 100.1
Скачувань: 1322
Україні потрібна ефективна система оподаткування………………………27

Порівняльний аналіз податкової системи України і податкових систем інших країн……………………………………………………………………….29

Висновки……………………………………………………………………………..34

Список літератури…………………………………………………………………..40



Вступ

Однією з найбільш важливих задач нашої держави є стабілізація економіки. Податки – це ефективний інстумент непрямого регулювання економічних процесів. Якщо сказати обказно, то податки показують температуру господарського механізму, тобто коли вона висока – економіка хвора.

На сьогодняшній день існує актуальна проблема, яка пов`язана з ефективністю оподаткування. Податкова політика в Україні не відповідає вимогам реформування економіки. Актуальним питанням в даній курсовій работі є можливість покращення існуючої податкової ситуації, находження шляхів вирішення проблеми оподаткування, з`ясування, чи ефективні ті засоби, які урядові органи намагаються застосувати на практиці, чи може фіскальна політика держави привести до стабілізації нашої хворої економіки, які реформи треба провести, щоб через маніпулювання державним бюджетом – державними видатками та оподаткуванням досягти висунутих цілей збільшення виробництва і зайнятості чи зниження інфляції.

Коли у 1913 році західні країни вводили прибутковий податок, ініціатори справи мали досить віддалене уявлення про його суть. Минуло чимало часу, перш ніж законотворці цивілізованих країн зажили слави неперевершених авторитетів у сфері податкового законодавства. На жаль, ми пишатися своїм законодавчим полем поки що не можемо, бо засіяне воно лише незначною кількістю чинних законів з оподаткування. Українське податкове законодавство не позбавлене вад, через що процес його коригування по суті перманентний. Непостійність, часта змінюваність законодавчої бази не приводить до поліпшення економічної ситуації, навпаки, сприяє фінансовим порушенням і зловживанням, розростанню тіньового сегмента ринку.

На сьогодні більш-менш стабільно працюють прийняті Верховною Радою у 1997 році Закони "Про оподаткування прибутку підприємств" і "Про податок на додану вартість". Ці законодавчі акти позначені позитивним началом у реформуванні податкової системи України та наближенні її до міжнародних стандартів.

Згадаймо, що основи податкової політики України як незалежної держави були закладені Постановами Верховної Ради від 23 грудня 1995 року "Про основні положення податкової політики і податкової реформи в Україні" і від 4 грудня 1996 року "Про основні положення податкової політики в Україні", якими визначалися перелік податків і зборів (обов'язкових платежів), що підлягають стягненню на території України, й основні принципи побудови системи оподаткування. Згодом вони знайшли своє продовження і розвиток у Законі "Про систему оподаткування", прийнятому 18 лютого 1997 року.

Зазирнемо у святая святих податкової системи — Державну податкову адміністрацію України. В її стінах напрацьовується майбутній податковий потенціал, закладається база податкових законопроектів. Слід віддати належне ДПА: масштаби розроблення майбутніх законів гідні водночас і подиву, і похвали. Тільки за період із 1998 до квітня 1999 року пакет законопроектів вагомо збільшився на 136 нормативно-правових актів. 74 із них — проекти законів України, 41 — проект указів Президента України, 21 — проект постанов Кабінету Міністрів України.

Така нормативно-правова злива свідчить про те, що податкова реформа далека від свого логічного завершення, через що державний бюджет ще й досі складається на підставі декретів Кабінету Міністрів, прийнятих ще у 1993 році, двох названих вище чинних законів про оподаткування та прийнятої навздогін їм низки поправок і доповнень про пільги різним категоріям платників податків. На такі факти звернув увагу у своїй доповіді міністр фінансів Ігор Олександрович Мітюков на травневому дні уряду у Верховній Раді.

Нині на розгляді парламенту й уряду знаходиться майже 50 проектів нормативно-правових актів із питань оподаткування, підготовлених працівниками Державної податкової адміністрації. Документи можна розглядати як заходи щодо подальшого вдосконалення податкового законодавства. Як стверджує заступник голови ДПА Олексій Іванович Шитря, зміст цих документів свідчить про те, що податкова політика останнім часом спрямовується на зміну своїх орієнтирів — від фіскальних методів до регулюючих.

Варто зазначити, що деякі основоположні нормативні акти "загрузли" в парламенті: увімкнулись гальма на етапах першого—третього читань проектів законів. Приміром, законопроект "Про податок на доходи фізичних осіб", прийнятий ще у квітні 1997 року в другому читанні, досі не винесено на третє читання.

Проект Закону "Про податок на нерухоме майно (нерухомість)" розглянутий у парламенті тільки в першому читанні. А це закон, із допомогою якого передбачається навести лад у царині нерухомості як фізичних, так і юридичних осіб. Не слід боятися цього закону, яким дехто лякає громадян. По-перше, ставку податку на нерухоме майно "драконівською" ніхто робити не збирається. Це буде мінімальна ставка від 0,5 до 1%. Варто правильно здійснити інвентаризацію основних засобів як фізичних, так і юридичних осіб. По-друге, у проекті передбачено для фізичних осіб такі параметри, при яких практично 80% населення країни цього податку не сплачуватиме, оскільки житлові нормативи передбачають пільги для населення. І ще: сума сплаченого юридичними особами податку з нерухомості вилучатиметься із суми податку, який вони повинні сплачувати з податку на прибуток.

Далі. Зміни, запропоновані проектом Закону "Про місцеві податки і збори", зменшили б собівартість вітчизняних товарів, а податкове навантаження було б перенесене переважно на товари іноземного виробництва.

Основною метою розробки проекту Закону "Про акцизний збір", прийнятого парламентом у першому читанні ще 16 жовтня 1996 року, є вдосконалення редакції окремих положень чинного закону, пов'язаних з адмініструванням цього виду податку.

З урахуванням практичного застосування законодавства з питань оподаткування прибутку підприємств підготовлено законопроект про внесення змін до закону, який Кабінет Міністрів у жовтні минулого року подав на розгляд Верховної Ради. Він містить понад 80 пропозицій щодо удосконалення чинного закону. У разі прийняття цих пропозицій надходження платежів від податку на прибуток збільшаться на 1,4 млрд. грн. у розрахунку на рік. Проект Закону "Про валютне регулювання" об'єднує низку законодавчих актів і враховує практичний досвід роботи у сферах валютного регулювання й валютного контролю. За умов важкого економічного становища в країні та необхідності залучення додаткових коштів до бюджету виникла гостра потреба ввести механізм легалізації капіталу фізичних осіб, тобто здійснити своєрідну податкову амністію. З цією метою підготовлено проект Указу Президента "Про спеціальний режим оподаткування доходів, що легалізуються фізичними особами" і відповідний законопроект.

Не забуто й підприємців. Проект Указу Президента "Про заходи щодо фінансового оздоровлення суб'єктів підприємницької діяльності" спрямований на врегулювання проблеми погашення заборгованості суб'єктів підприємницької діяльності з податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів і державних цільових фондів і на створення умов для їхнього фінансового оздоровлення.

Зволікання з прийняттям цих законопроектів затримує роботу над проектом Податкового кодексу, який, на думку фахівців, сприймається як своєрідна податкова конституція, що на неї уряд покладає великі надії.

Урядовий проект Податкового кодексу передбачає 25 загальнодержавних і місцевих податків, зборів, обов'язкових платежів замість 33, передбачених чинним законодавством. На думку Олексія Івановича Шитрі, кодекс сприятиме комплексному підходу у врегулюванні податкових відносин, усуненню недосконалості й неузгодженості податкового законодавства, забезпеченню єдиної і порівняно стабільної законодавчої бази оподаткування.

І останній, не менш значущий, аспект у справі оподаткування. Дуже важливо на сьогодні чітко відмежувати політичний момент концепції оподаткування від суто економічних, прагматичних цілей. Набуває масового характеру фіктивне банкрутство. У податковому ж законодавстві немає відповідальності за подібні навмисні дії. Ми всі були свідками того, як зведені нашвидкуруч фінансові піраміди (приміром, трасти) розсипалися і від них лишалися самі борги, яких ніхто не береться компенсувати ошуканим людям.

І урядовці, і народні депутати чітко усвідомлюють, що вирішувати питання банкрутства слід якомога швидше, щоб закласти фінансову базу для майбутнього бюджету, а також увести в дію механізм відповідальності за фіктивне банкрутство[1, 121].

Теоретичні аспекти проблеми

Основні засади та принципи побудови податкового кодексу України

Україна стала на шлях демократичних реформ і формування легітимного правового поля щодо врегулювання фінансово-економічних відносин між усіма суб'єктами суспільного виробництва. Це копітка й довготривала робота. Першочергове завдання сьогодні — підготовка і затвердження Податкового кодексу України.

Робота над формуванням його проекту почалася ще у 1996 році.

Податковий кодекс має бути єдиним комплексним, рамковим законодавчим актом, правові норми якого врегулювали б взаємовідносини у процесі справляння податків, зборів та обов'язкових платежів між усіма суб'єктами економічних відносин і стали основою з формування фінансово-податкової культури усіх і кожного.

Цей кодекс має охопити систему фінансово-правових норм, які окреслили б порядок функціонування й механізм регулювання податкових відносин у межах митних кордонів України, а також відносини із нерезидентами. Водночас слід намітити основні засади податкової політики, її принципи й напрямки, розвиток податкової системи, її зміст, роль і тенденції в умовах реформування й становлення ринкового середовища, перелік податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджетів, єдину методику їх обчислення і ставки оподаткування. Заодно буде визначено правовий статус платників податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджетів усіх рівнів, порядок адміністрування податків і умови застосування фінансових санкцій до платників податків за порушення податкового законодавства, оскарження рішень і дій державних податкових адміністрацій та їх службових осіб.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes