Переваги і недоліки введеної в країні системи оподаткування, Детальна інформація

Переваги і недоліки введеної в країні системи оподаткування
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 100.1
Скачувань: 1327
Основна мета Податкового кодексу України — створення правового поля з регулювання податкових відносин у напрямку стимулювання зростання суспільного виробництва та залучення інвестицій у виробничий процес і забезпечення стабільних надходжень доходів до бюджетів усіх рівнів.

У кодексі необхідно закласти такі правові норми, форми й методи щодо мобілізації доходів до бюджету та загальнодержавних цільових фондів, які спрацьовували б на упередження, запобігання різного роду порушенням фінансово-податкового законодавства, а не відстежували їх, як це досить часто відбувається в сучасних умовах, і які сприяли б легалізації тіньових доходів.

Для досягнення цієї мети передбачено такі завдання:

формування стабільної й активної податкової системи, яка забезпечила б постійно зростаючі надходження до бюджетів усіх рівнів і загальнодержавних цільових фондів;

визначення переліку загальнодержавних та місцевих податків і зборів;

розробка дієвого, простого й однозначного у трактуванні та застосуванні механізму справляння податків, зборів і обов'язкових платежів;

забезпечення чіткості й однозначності у визначенні суб'єктів та об'єктів оподаткування;

недопущення дискримінації і забезпечення справедливого підходу при оподаткуванні доходів юридичних та фізичних осіб;

усунення практики подвійного оподаткування;

забезпечення поміркованого зниження податкового навантаження на товаровиробника і виконання податкових зобов'язань;

стимулювання інноваційних та інвестиційних процесів;

забезпечення виконання міжнародних угод у частині оподаткування;

посилення відповідальності за ухилення від сплати податків та приховування об'єктів оподаткування;

гарантія прав і правові можливості оскарження дій податкових органів;

формування ефективного механізму контролю за виконанням податкового законодавства.

Податковий кодекс складатиметься із 16 розділів, 92 глав і 16003 статей.

За змістом кожен із розділів, які поділяються на окремі глави, окреслює основний максимально обмежений напрямок податкової політики. У главах розкривається зміст і основні засади щодо регулювання податкових відносин кожного із напрямків податкової політики.

У статтях розкривається функціональне призначення кожної глави і в цілому окремого розділу, закріплено правові норми щодо регулювання податкових відносин і законодавчого закріплення окремих елементів системи оподаткування.

При підготовці Податкового кодексу планується максимально розширити коло платників податків і вдосконалити наявну систему податкових пільг. Передбачається закласти процесуально-правові норми з метою створення реальних і справедливих умов оподаткування доходів юридичних та фізичних осіб, регулювання податкових відносин між усіма суб'єктами економічних інтересів у процесі формування, розподілу і споживання валового внутрішнього продукту.

Для підвищення конкурентоспроможності українських товарів, купівельної спроможності населення, введення мотиваційно-стимулюючої системи нарахувань на заробітну плату, яка б заохочувала роботодавців нарощувати її розміри, у Податковому кодексі буде знижено рівень нарахування на фонд оплати праці.

Переважним джерелом формування дохідної частини бюджетів усіх рівнів залишатимуться непрямі податки, водночас положення Податкового кодексу мають створити передумови для збільшення надходжень від прямих податків та інших платежів і зборів.

У проекті Податкового кодексу передбачаються відмінності в оподаткуванні великих підприємств та підприємств малого бізнесу. При визначенні ставок оподаткування прибутку окреслено права й обов'язки юридичних і фізичних осіб, зокрема щодо обов'язків їх реєстрації як платників податків у державних податкових органах і присвоєння їм єдиного на всі податки й інші обов'язкові платежі, що входять до системи оподаткування України, ідентифікаційного номера.

Закладаються правові норми й напрямки щодо удосконалення податкового законодавства з метою створення умов для подальшого інтегрування України в світове співтовариство та входження і співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами.

Введення Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів і єдиного банку даних про платників податків — юридичних осіб дасть можливість податковим органам ефективніше виконувати свої функції щодо контролю за справлянням податків та інших обов'язкових платежів до бюджетів і державних цільових фондів, а також оперативно виявляти порушення податкового законодавства. Усе це сприятиме викорінюванню негативних явищ у податковій політиці й забезпечить поліпшення рівня фінансової культури й етики бізнесу.

У кодексі окреслено види порушень у сфері оподаткування й передбачено міру відповідальності за них. Так, планується застосування адекватних мір покарання за правопорушення у сфері оподаткування. Кримінальні, адміністративні та фінансові санкції за порушення у сфері оподаткування планується встановити у неоподатковуваних мінімумах доходів громадян.

Передбачається підвищення відповідальності платників податку на прибуток за приховування об'єкта оподаткування шляхом застосування фінансової санкції у розмірі донарахованої суми податку замість діючої норми 30%. При цьому планується не застосовувати санкцій (крім пені) до платників податку, які до початку перевірки податковим органом самостійно виявили факт заниження оподатковуваного прибутку, подали до податкового органу розрахунок суми податку і пені та сплатили до бюджету донараховану суму.

Слід зазначити, що положення Податкового кодексу не поширюються на платежі, справляння яких регулюється Митним кодексом України. Не передбачається внесення до Податкового кодексу правових норм валютного регулювання, оскільки вони регулюються окремим законодавчим актом.

До складу загальнодержавних платежів буде віднесено 11 видів податків, зборів та інших обов'язкових платежів, зокрема:

податок на прибуток підприємств;

податок на доходи фізичних осіб;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes