Переваги і недоліки введеної в країні системи оподаткування, Детальна інформація

Переваги і недоліки введеної в країні системи оподаткування
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 100.1
Скачувань: 1327
Збір та інший обов'язковий платіж являє собою безповоротний платіж до бюджету або державного цільового фонду, який має відплатний або компенсаційний характер чи вноситься у зв'язку з наданням державою послуг чи певних прав.

Податками і зборами не можуть бути внески, вклади та інші платежі, які сплачуються за договорами та іншими цивільно-правовими угодами, а також платежі у вигляді штрафів і санкцій за порушення законодавства.

У законопроекті висвітлюються усі види податків, зборів і обов'язкових платежів, їх класифікація на загальнодержавні й місцеві. Визначено порядок встановлення і скасування загальнодержавних та місцевих податків і зборів до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів; надання й скасування податкових пільг; правила розмежування та зарахування податків, зборів і обов'язкових платежів до бюджетів і державних цільових фондів.

Слід зауважити, що ставки, механізм справляння податків, зборів та інших обов'язкових платежів і пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім Податкового кодексу та нормативно-правових актів у випадках, передбачених цим законопроектом.

Зміни й доповнення до цього кодексу та законодавства про оподаткування стосовно пільг, ставок податків, зборів та інших обов'язкових платежів, механізму їх сплати можуть вноситися не пізніше як за шість, місяців до початку нового бюджетного року і набирати чинності з початку нового бюджетного року.

Податки, збори та інші обов'язкові платежі, які не внесені до системи оподаткування, сплаті не підлягають.

Встановлення нового або скасування діючого загальнодержавного податку, внесення змін до діючих загальнодержавних податків здійснюється суб'єктами законодавчої ініціативи в установленому порядку шляхом підготовки проекту відповідного закону про внесення змін до цього кодексу та згідно із законодавством про оподаткування.

Міністерство фінансів України, Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим, фінансові управління обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;

Державна митна служба України, регіональні митниці, митниці, спеціалізовані митні управління й організації;

органи місцевого самоврядування, які здійснюють контроль за сплатою податків відповідно до цього кодексу;

Національний банк України та його підвідомчі установи, комерційні банки та інші фінансово-кредитні установи;

Головне управління Державного казначейства України, управління Державного казначейства України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі з відділеннями у районах, містах і районах у містах;

Контрольно-ревізійна служба України.

У Податковому кодексі визначено податкову систему як сукупність загальнодержавних і місцевих податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджетів і державних цільових фондів, форм, методів та принципів їх встановлення, зміни й скасування. Податкова система передбачає обчислення, сплату і стягнення, а також організацію роботи щодо контролю за справлянням податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

Основними принципами, які покладено в основу реформування податкової системи, є:

обов'язковість сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів;

соціальна справедливість;

рівнонапруженість і пропорційність;

рівність і недопущення проявів податкової дискримінації;

стабільність податкового законодавства;

економічна доцільність;

стимулювання підприємницької діяльності та інвестиційної активності;

рівномірність сплати;

гнучкість;

гласність;

ефективність адміністрування;

дотримання повноважень у процесі встановлення й скасування податків, зборів та інших обов'язкових платежів;

доступність і однозначність тлумачення норм податкового законодавства.

У законопроекті визначено органи, які мають право встановлювати й скасовувати податки, збори та обов'язкові платежі до бюджету і державних цільових фондів, правові гарантії і дію положень міжнародних договорів із питань оподаткування та основні засади формування, функціонування й реалізації податкового законодавства України.

Місцеві податки і збори, механізм справляння та порядок їх сплати встановлюються органами місцевого самоврядування відповідно до визначеного переліку і в межах граничних розмірів, а також правових норм, установлених Податковим кодексом.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes