Ринкові відносини, Детальна інформація

Ринкові відносини
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.8
Скачувань: 1156
Ретельній перевірці підлягають операціі по надходженню виручки за реалізовану продукцію та надані послуги робітникам підприімства за готівковий рахунок, так як по даній операціі частіше зустрічаіться зловживання, пов’язане з повним або частковим неодержанням грошей в касу.

Для з’ясування повноти надходження грошей за реалізовані товарно-матеріальні цінності необюхідно перевірити звіти про іхній рух, а також записи по рахункам іх обліку і реалізаціі. При цьому дебетові записи по рахунку “Реалізація” ( а саме готівковий розрахунок ) повинні звірятись з кредитовими записами по рахунку обліку товарно-матеріальних цінностей, а кредитові записи по рахунку “Реалізація” ( за готівковий рахунок )- з дебетовими записами по рахунку “Каса”. У випадку розбіжності слід переві-

рити операціі по сутності і встановити причини відхилень. При наявності заборгованості працівників або інших осіб за викуплені матеріальні цінності необхідно перевірити реальність виникнення заборгованості.

При контролі достовірності виплати грошей по платіжним відомостям слід вибірковим способом встановити, чи всі внесені в розрахункову-платіжну відомість особи, які в дійсності працюють на підприімстві і чи немаі серед них підставних осіб, на яких виписана заробітна плата з метою іі присвоіння. Такі факти встановлюються звіркою даних відомості з показниками звіту особового складу та табелів, з наказами про зарахування на роботу і звільненя, з даними первинних документів про нарахування заробітноі плати.

Необхідно перевірити підсумки в платіжних відомостях, так як нерідко допускаються факти навмисного підвищення підсумків в графі “До видачі“ на суму, яка повинна присвоітись. При такій перевірці звертають увагу на величину виплаченоі суми окремим особам з наступною перевіркою іх реальності; на достовірність іх підпису, які одержали гроші; на дописані суми, підчистки, виправлення, неякісно оформлені довіреності.

По всіх відомостях доцільно перевірити оригінальність підпису одержувачів грошей. Для цього підписи в одних відомостях злічують з підписами в других, причому особливу увагу звертають на поправки і підчистки. В окремих випадках слід запитати одержувача грошей. Цей спосіб дозволяі виявити оригінальність підпису, а інколи підставних і вигадкових осіб.

Здійснюючи контроль за наведенням касових операцій, потріб-

но перевіряти достовірність підрахунку оборотів по прибутку і видатку в касових звітах, визначити залишки на кінець звітного періоду і переносу іх з однііі сторінки на іншу, а також відповідно залишку по звіту касира на кінець місяця по рахунку № 50 “Каса” в Головній книзі. Особливо уважно слід перевірити обгрунтовність касових операцій з витрат готівкоких грошей, які списуються на витрати виробництва або звернуті на другі рахунки без послідовних подавань звітів та виправданих документів про використання грошей.

Контролюючи касові операціі, потрібно встановити відповідну

кориспонденцію рахунків діючими положеннями та правилами ведення бухгалтерського обліку. Ттакий контроль здійснюіться по всім касовим операціям на підставі звітів касира і доданих до них виправданих документів, а також запису в облікових регі-

страх. Він дозволяі виявити господарські операціі невірною кориспонденціію, яка веде за собою перекручення обліково-звітноі операціі, або списувати викраденоі суми.

На основі акту інвентарізаціі каси і даних групувальних відомостей про порушення касовоі дисципліни та інших злочинів складаіться відповідний розділ акту ревізіі або аудиторськог заключення, де приводяться встановлені факти нестач в організаціі і ведення касових операцій, дані повторних порушень із зісланням на додані до акту групувальні відомості і таблиці. З метою подальшого вдосконалення організаціі готівкого обігу, зміцнення касовоі дисципліни, підвищення ефективності контролю за додержанням суб’іктами господарськоіі діяльності встановленого порядку ведення операцій готівкою у національній валюті, посилення відповідальності за додержанням ними норм з регулювання обігу готівки та виконання своіх зобов’язань перед бюджетами і державними цільовими фондами. Указом Президента Украіни

№ 491 99 від 11 травня 1999 року в новій редакіі викладено Указ від 12 червня 1995 року № 436 “Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки”.

Цей Указ поширив свою дію не лише на суб’іктів підприім-

ницькоі діяльності-резидентів Украіни, але і на постійні представництва нерезидентів, які здійснюють свою діяльність в Украіні.

Основна частина сьогоднішніх змін передбачаі введення ряду нових штрафних санкцій та уточнення порядку застосування вже існуючих.

Відповідно до цього Указу застосовуються фінансові санкціі у вигляді штрафу:

- за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах;

- у двократному розмірі сум виявленоі понадлімітноі готівки за

кожний день;

- за неоприбуткування ( неповне оприбуткування ) у касах го-

тівки - у п’ятикратному розмірі неоприбукованоі суми;

- за витрачення готівки з виручки, отриманоі від реалізаціі про-

дукціі ( робіт, послуг ) та інших касових надходжень, на ви-

плату заробітноі плати, матеріального заохочення, допомог

усіх видів,. компенсацій за наявності податковоі заборгова-

ності - у розмірі здійснених витрат;

- за перевищення встановлених строків використання виданоі

під звіт готівки, а також за видачу готівкових коштів під звіт

без повного звітування щодо раніше виданих коштів - у розмі-

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes