Ринкові відносини, Детальна інформація

Ринкові відносини
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.8
Скачувань: 1154
Контроль касових операцій заключаіться в перевірці додержання порядка ведення касових операцій і касовоі дисципліни, достовірність і законність здійснених операцій з готівки каси.

При цьому одніію з задач являі собою контроль достовірності оформлення документів, по яким виконувались операціі, зв’язані з одержанням і видачею готівки. Всі касові документи повинні бути заповнені чітко, ясно, без помарок. Незаповнення окремих реквізітів ( номер, дата і ін. ) часто допускаіться з ціллю повторного використання документів для привласнення готівки. Ніякі підчистки і виправлення в документах не допускаються. Касові прибуткові і видаткові ордери повинні мати окрему нумерацію і виписування в бухгалтеріі підприімства в момент здійснення опе-

раціі. При виявленні пропуска в нумераціі ордерів слід досконально перевірити, чи не визвано це знищенням документів або зловживання ними.

Перевіряючи додержання касовоі дисципліни, слід вияснити:

- чи не перевищуі залишок грошей в касі, встановлений лімі-

том банку, і чи використовуіться касова виручка для розра-

хунків з підприімствами, приватними підприімцями і грома-

дянами з оформленням всіх належних документів, які засвід-

чують факт купівлі товару, виконання робіт, послуг;

- як використовуються одержані з банку готівка по цільовому

призначенню;

- своічасність і повноти повернення вбанк невикористаних

грошових коштів, одержаних на виплату заробітноі плати,

премій, пенсій, допомозі, а також касовоі виручки.

Для перевірки додержання встановленого ліміту залишку грошей в касі необхідно зіставити фактичний залишок грошей на окремі дати з лімітом залишку. При підрахунку фактичного залишку грошей в касі виключаються гроші, призначені для виплати заробітноі плати, допомоги по тимчасовій непрацездатності, пенсій і премій. Оперативний контроль за станом грошей в касі здійсню-

іться на основі касових звітів.

Використання готівки по цільовому призначенню перевіряіть-

ся зіставленням даних про одержання в банку грошей з даними про іх використання ( балансовим методом ).

Основою для такоі перевірки служать дані звітів касира і доданих до них документів, журналів-реістраціі прибуткових і видаткових документів, а також звітних регістрів на рахунку “Каса”. Результати перевірки підписуються ревізором або аудитором і головним бухгалтером перевіряімого підприімства.

Своічасність і повнота внесення в банк невикористаних сум перевіряіться зіставленням дати і суми зарахування на відповід-

ний рахунок згідно виписки банку з датою закінчення масовоі ви-

плати грошей, вказаний з дозволу надпис на платіжній відомості, і депонування заробітноі плати невиплачених сум, а також з датою і сумою оприбуткованих в касу по іншим надходженням.

Перевіряючи касові операціі, необхідно встановити іх закон-

ність, достовірність і господарську доцільність. При цьому старанно аналізуіться повнота і своічасність надходжень грошей в касу, одержаних із банка. Повноту і своічасність надходжень в касу грошей, одержаних з рахунків підприімства в банку, встановлюіться шляхом зустрічноі взаімноі перевірки даних виписок банка з рахунків підприімства, корінців чекових книжок, прибут-

кових ордерів і записів в касовій книзі. Необхідно мати огляд на те, що чекові книжки, корінці використаних чеків а також не використаних чеків повинні зберігатись у головного бухгалтера в умовах, виключаючих можливість іх втрати. Зіпсовані чеки з надписом “Анульовано” слід зберігати підклеіними з корінцями че-

ків. Забороняіться довіряти зберігання чекових книжок іншим працівникам, в частковості касиру, який отримуі по чекам готівку з банку, атакож підписувати незаповнені чеки.

В процесі перевірки обов’язково слід засвідчитись в наявності виписок банка з рахунків підприімства. Повноту банківських виписок, встановлюють, як правило, поо переносу залишків на рахунок. Якщо кінцевий залишок готівки в попередній в попередній виписці відповідаі початковому залишку в послідовному, то це свідчить про наявність всіх виписок по даному рахунку. Якщо здаіться, що частина виписок в справах підприімства відсутня, необхідно одержати в банку завірену копію.

Достовірність виписок визначають як по іх зовнішнім ознакам (наявність необхідних реквізитів, підпису, штампів банка та ін.), так і шляхом зустрічноі перевірки в банку. На всіх виписках повинен бути штамп банка. Зустрічній перевірці обов’язково підля-ють виписки, які мають підчистки і виправлення, не підтверджені банком.

При встановленні випадків виявлення ненадходження грошей, виправлень, підчисток, розбіжностей в номерах чеків або розриву між датою по виписці банка та надходження іх в касу, слід вияснити причини. З ціію метою береться письмове пояснення касира і головного бухгалтера підприімства, проводиться зустрічна перевірка в установахи банку і звіряються виписки з дійсними записами в особливих рахунках підприімства.

Одночасно з повною перевіркою надходження одержаних з банку грошей встановлюють правильність відображення по касі готіки, внесені в банк і зараховані на рахунок підприімства. Для цього складають окрему відомість і вказують дату, номер, і суму видаткового касового ордера, суми і дати зарахованих на рахунок підприімства згідно виписки банку, в якій відображено надходження грошей.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes