Ринкові відносини, Детальна інформація

Ринкові відносини
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.8
Скачувань: 1156
№56-4 “Приватизаційні папери”

№56-5 “Компенсаційні сертифікати (придбані у готівковій формі).

До коштів, що рухаються в дорозі (субрахунок №56-1), належать: виручка, одержана підприімствами за послуги, реалізовану продукцію і виконані роботи і внесена до банку, відділку ощадбанку, каси поштового відділку зв’язку для зарахування на розрахунковий рахунок.

Також на субрахунку №56-1 зараховують надходження та продаж іноземноі валюти, обчисленноі в украінській валюті за курсом Національного банку Украіни на дату зарахування та продажу іноземноі валюти на рахунок підприімства в уповноваженному банку.

На субрахунку №56-2 ведеться облік грошових документів за іх номінальною вартістю, які зберігаються в касі підприімства: векселі, облігаціі і грошові квитки, поштові марки й інші грошові документи. Аналітичний облік грошових документів організуіться за іх виданням.

Для обліку грошових коштів в іноземній валюті за телеграфним повідомленням іноземного банку про господарський платіж за рахунок акредитиву, відповідно до виправданих документів - рахунків-фактур, актів, що рахуються в бухгалтерському обліку як грошові кошти в дорозі, використовують субрахунок №56-3 “Власні кошти, викупленні у акціонерів”.

Викупленні акціі зберігаються в касі Акціонерного товариства, де складаіться опис, в якому вказують вид, номер, серію та номінальну вартість акціі. Викупленні акціі повинні бути реалізованні або анульованні в строк не більше одного року.

На субрахунку №56-4 обліковуються векселі і акцептовані трати, передані на зберігання і для інкасаціі до відповідних установ банку. Кореспонденцію рахунків з іншими грошовими коштами наведено в таблиці №3.

1.10.Облік довгострокових фінансових вкладів - рах.№58

На активному рахунку №58 “Довгострокові фінансові вкладення” облічуіться придбання акцій та облігацій інших підприімств, акціонерних товариств, процентних облігацій. Аналітичний облік по цьому рахунку ведеться за правилами придбання цінних паперів і за підприімствами, що іх випустили. Цінні папери можуть бути оплаченні грошовими коштами або шляхом надання матеріальних цінностей.

Цінні папери являють собою засвідчене право володіння грошовими документами, що визначаі взаімовідносини між юридичною особою, що випустила ці документи від свого імені (емутент), та іх власником (покупцем), і передбачають як правило виплату доходів у вигляді дивідентів відповідно до внесенноі суми на розвиток виробництва, а також передання грошових прав іншим особам.

Облік довгострокових фінансових вкладень наведено у таблиці №4.

Облік операцій, пов’язаних з довгостроковими фінансовими вкладеннями

2.Контроль грошових коштів в касах підприімств.

2.1.Контроль і його значення в управлінні.

Контроль являіться одніію із функцій управління громадськими відтварювачем. Будь-яке суспільство не може нормально функціонувати та розвиватись без чітко організованоі системи контролю за виробництвом і розподіленням суспільного продукту, другими сферами загального життя.

Контроль - це процес, забезпечуючий відповідним чином функціонування керуючого об’ікта прийнятим управлінським рішенням на успішне досягнення поставленноі мети.

Основна мета контролю - об’іктивне вивчення фактичного положення справ в різних районах загального і державного життя, виявлення тих факторів та умов, які заперечують виконанню прийнятих рішень та досягнень поставленоі мети.

l

e

шень загальних та спеціальних питань розвитку економіки, надавати можливість судити про правильне прийняття рішень, своечасне та результативне іх використання.

Контроль як функція управління дозволяі своічасно виявити та усунути причини і фактори, перешкоджуючих ефективному веденню виробництва та досягненню поставленоі мети. Він помогаі скорегувати діяльність підприімства або окремих виробничих ланок, даі можливість встановити, які служби, підрозділи в направленні своіі діяльності в намеченій меті, підвищенню результатів діяльності підприімства. Отже, контроль, являі собою функцію правління, виступаі засобом зворотнього зв’язку між об’іктами управління та системою управління, інформуі про дійсний стан керуючого об’ікту та фактичне виконання правлінського рішення.

Контроль здатний для укріплювання законності, правопорядку, державноі, договірноі та виконавчоі дисципліни. Добре організований контроль формуі в працівниках всіх ланок управління високий професіоналізм, компетентність, діловитість та оперативність, що являі собою важливим чинником успішного рішення задач економічного і соціального розвитку суспільства в умовах ринковоі економіки.

Організаційно контроль поділяіться на державний (позавідомчий), відомчий, аудиторський і внутрігосподарський.

Державний контроль здійснюіться державними та адміністративними органами контролб і управління.

Відомчий контроль здійснюіться міністерствами, комітетами і іншими органами державного управління за діяльністю підвідомчих ім підприімств, організацій і установ. Такий контроль реалізуіться шляхом проведення ревізій і тематичних перевірок.

Аудиторський контроль за діяльністю підприімства здійснюіться незалежними спеціальними аудиторськими фірмами. Його мета являі собою перевірку достовірності бухгалтерського балансу і фінансовоі звітності, додержання діючого порядку фінансових і господарських операцій, достовірності іх відображення в звітності.

В умовах ринковоі економіки відображаіться споживання в достовірності інформаціі по горизонтальному зв’язку підприімств, фірм, компаній, акціонерних товариств зі своіми кредиторами, постачальниками, акціонерами. Об’іктивна інформація необхідна для обгрунтування рішення в слідуючих ситуаціях: при рішенні питань про видачу кредитів; забеспечення контролю за діяльністю акціонерного товариства; вибора кліінтів, гарантуючих повну і своічасну оплату одержаних товарів та послуг; вложення капіталу з метою зниження ризику. Ринок потребуі також реклами підприімства, що пропонуі публікацію балансів і фінансових звітів. Опубліковані дані підтверджуються аудитом.

Внутрігосподарський контроль за діяльністю внутрішньовиробничих формувань здійснюіться на підприімствах, в організаціях та фірмах іхніми керівниками і спеціалістами, а також штатними контролерами-ревізорами. Відповідність за внутрішньогосподарський контроль покладаіться на працівників обліковоі служби і головного бухгалтера. В іхні обов’язки входить контроль за зберіганням і раціональним використанням матеріальних і фінансових ресурсів.

Головний бухгалтер здійснюі контроль в процесі візирування договорів та згоду на одержання і відпуск матеріальних цінностей, виконання робіт і надання послуг, наказів про встановлення працівникам посадових окладів, надбавок до заробітноі плати і преміювання працівників.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes