Ринкові відносини, Детальна інформація

Ринкові відносини
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.8
Скачувань: 1156
Видача готівки під звіт на витрати, пов’язані із службовими відрядженнями, здійснюіться у межах сум, призначених відрядженим особам на ці потреби до порядку, визначеного Урядом Украіни.

Касові операціі оформляються документами, типові між-

відомчі форми яких затверджено Мінгістерством статистики Украіни і Міністерством фінансів Украіни, і які мають використовуватися без змін на всіх підприімствах незалежно від іх відомчоі підзвітності і форм власності.

1.2.Документальне оформлення касових операцій.

Касові операціі здійснюються на основі оформлених доку-

ментів.

Надходження і видачу грошей з каси підприімства оформляють прибутковими і видатковими касовими ордерами,які виписуі бухгалтерія.

Касові ордери передаються до виконання касирові під- приімства безпосередньо бухгалтером, а не через особу, що одержуі або вносить гроші.

Касир, що одержав з бухгалтеріі касові ордери, повинен перевірити правильність іх оформлення, наявність і дійсність підписів, перераховані в ордері. Після цього він приймаі або видаі гроші. Особі, що внесла гроші до каси, видаіться квитанція. При видачі грошей за видатковим касовим ордером окремій особі касир вимагаі пред’явлення документу, який посвідчуі особу одержувача. Таким документом і паспорт, військовий квиток, службове посвідчення при наявності при ньому фотокартки й особистого підпису власника. Прибуткові касові ордери і квитанціі до них, а також видаткові ордери заповнюються бухгалтеріію чітко і ясно, без будь-яких підчисток, помарок або виправлень. Прибуткові і видаткові касові ордери до передачі в касу реіструються бухгалтеріію в журналі реістрацііі касових ордерів, де ім надаються порядкові номери.Касир усі надходження і видачі готівки за прибутковими і видатковими касовими ордерами облічуі у касовій книзі.

Керівник підприімства повинен надавати касирові охорону при транспортуванні грошових коштів і цінностей з установи банку.При транспортуванні грошових коштів касирові, супроводжуючим його особам забороняіться: розголошувати маршрут руху і розмір суми грошових коштів і цінностей, що перевозяться, допускати до салону транспортного засобу осіб, які не призначені керівником підприімства для доставки, користуватися супутним або громадянським транспортом.

Для забезпечення надійного зберігання готівки і цінностей каса маі відповідати таким вимогам:

- бути ізольованою від інших допоміжних приміщень;

- мати сейф або металеву шафу;

- мати спеціальне віконце для проведення операцій з кліін-

тами і працівниками;

- бути обладнаною охоронно-пожежною сигналізаціію, що

відповідаі вимогам діючого Положення.

1.3.Порядок одержання грошових коштів у банку готівкою.

Підприімство одержуі готівку з банка через касира за грошовим чеком, виписаним на його ім’я.

Відповідно до Положення “ Про організацію бухгалтерського обліку в Украіні“ № 250 від 3.04.93р. (п. 25) на під-

приімствах, в установах, у штаті яких відсутня посада касира, його обов’язки за письмовим розпорядженням керівника підпиімства, установи виконуі інший працівник.

Для одержання в банку чековоі книжки, в якій знаходяться чеки, потрібно заповнити відповідну заяву, в котрій зазначаються прізвище, ім’я та по батькові касира і зразок його під-

пису.Заява підписуіться керівником і головним бухгалтером і засвідчуіться печаткою піприімства. Згідно з ціію заявою касир одержуі чекову книжку на 25 або 50 чеків. Щоб зняти готівку зі свого розрахункового рахунку в банку, бухгалтер заповнюі грошовий чек, піпписуі його разом з керівником підприімства і передаі касирові. Касир попередньо замовляі необхідну суму в банку, а потім одержуі іі за чеком. Корінець чека і виправдним документом для записів касових операцій в облікових регістрах.

1.4.Порядок здавання готівки до банку.

Готівку, одержану з розрахункового рахунку до каси, витрачають за суворо цільовим призначенням, тобто на потреби, на які одержано гроші, зазначають на зворотному боці грошового чека. Невикористаний залишок здаіться з каси на розрахунковий рахунок. Наприклад, неодержана у встанов- лений термін заробітна плата маі бути повернена на розрахунковий рахунок у 3-денний термін. На розрахунковий рахунок здаються гроші, прийняті до каси в рахунок внесків до Статутного фонду, виручка від реалізаціі товарно-матеріаль-

них цінностей, від виконання послуг робіт тощо.

Здача готівки на Розрахунковий рахунок оформлюіться видатковим касовим ордером.

Касир, щоб здати готівку, повинен заповнити первинний документ “Об’ява на внесок готівкою”, який може одержати у оператора банку.

Цей документ складаіться з трьох частин. Верхня частина залишаіться у банку, середня частина (квитанція) передаіть-

ся касирові. Нижня частина Об’яви (ордер) також повертаіться касирові, але тільки після прведення банком відповід- ноі операціі і разом з банківською випискою.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes