Ринкові відносини, Детальна інформація

Ринкові відносини
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.8
Скачувань: 1154
по дебету рахунку №50, а видану готівку - по кредиту.

До операційних кас належать квиткові і багажні каси, відділки зв’язку та інші подібні каси.

На субрахунках №50-2 і №50-4 підприімства здійснюють операціі з валютою у перерахунку на національну валюту Украіни (за кожним видом валют окремо).

Для забезпечення збереження грошових коштів бухгалтерія повинна здійснювати несподівані перевірки не менше одного разу на квартал з перерахування всіх цінностей, що знаходяться у касі, й складати відповідні акти.

Виявлені перевірками лишки грошових коштів оприбутковуються до каси на користь бюджету, а нестача стягуіться з касира.

Бухгалтерія після одержання звіту касира здійснюі перевірку обгрунтовності всіх записів у звіті, проставляі кореспонденцію рахунків на кожному документі і заповнюі журнал-ордер № 1 по кредиту рахунку №50 “Каса” і відомість № 1 по дебету цього рахунку, у яких реіструі одержані й видані кошти за цільовим призначенням.

У журналі-ордері № 1 показуються витрати грошових коштів з кредиту рахунку № 50 в дебет рахунків обліку виробничих витрат, матеріальних цінностей, розрахунків з працівниками підприімств, з підзвітними особами, депонентами та інше.

Наприкінці місяця у журналі-ордері №1 і відомості № 1 підраховують надходження й витрати готівки і визначають на 1-е число наступного місяця залишок коштів у касі, який маі бути тотожним такому ж показникові в касовій книзі. Підсумкові дані цих регістрів записують до Головноі книги. При спрощеній формі ведення обліку касових операцій використовують відомість В-5.

Суб’ікти підприімницькоі діяльності, що здійснюють торгівлю і надають послуги за готівку, зобов’язані вести книгу реістраціі, яка маі бути засвідчена керівником підприімства і скріплена сургучною печаткою фінансового органу місцевоі державноі виконавчоі влади.

Книгу реістраціі видають під розписку матеріально-відповідальній особі на підставі проведеноі інвентарізаціі залишків товарів і готівки, які й записуються як початкове сальдо.

Кожний лист звіту складаіться з двох рівних частин, що заповнюються матеріально-відповідальною особою. Перший примірник залишаіться у книзі, друга частина звіту заповнюіться з лицьового й зворотнього боків через копіювальний папір як звіт матеріально відповідальноі особи з відривною частиною листа. Обидва примірники звіту нумеруються однаковими номерами. Подальші записи товарно-касових операцій починаються на ліцьовому боці невідривноі частини звіту після строки “Залишок на початок дня”.

Матеріально-відповідальні особи зобов’язані щоденно здавати до духгалтеріі звіт з доданими відповідними документами і здавати щоденно до каси підприімства денну виручку, яка відображена у звіті.

Порядок ведення товарно-касовоі книги визначено “Положення про порядок реістраціі і ведення товарно-касовоі книги”, затвердженим 26.04.93р.

Товарно-касова книга маі знаходитися у приміщені підприімства і надаватися службовим особам, котрі здійснюють перевірку.

Порядок ведення товарно-касовоі книги встановлено “Положенням про порядок реістраціі та ведення товарно-касовоі книги”, затвердженим 28 квітня 1993 року.

Схему відображення операцій по рахунку № 50 “Каса” наведено в таблиці № 1.

1.7.Облік грошових коштів на капітальне вкладення - рах. № 54

На рахунку № 54 відображаються готівка і рух коштів, що зберігаються в банку нецентралізованих джерел фінансування капітальних вкладень.

В облікових регістрах рахунок № 54 “Рахунки в банку по коштах на капітальне вкладення” поділяіться на субрахунки:

№54-1 “Спеціальний рахунок нецентралізованих коштів, призначений на фінансування капітальних вкладень понад затверджений план”

№54-2 “Спеціальний рахунок по збереженню вільних нецентралізованих коштів, призначених на фінансування капітальних вкладень”

№54-3 “Будівництво за рахунок інших організацій”.

Аналітичний облік за вказаними субрахунками маі здійснюватись в розрізі джерел коштів (Фонд розвитку виробництва, Фонд житлового будівництва).

Дебетуіться рахунок № 54 в кореспонденціі з кредитом рахунку № 51 “Розрахунковий рахунок” (або іншого аналітичного рахунку), з якого перераховуються відповідні суми на вказані спеціальні рахунки в банку.

Кошти, облічувані на субрахунку № 54-1, що використовуються на фінансування капітальних вкладень зверх затвердженого ліміту, знімаються зі спеціального рахунку в порядку, визначеному правилами банку. Зняття коштів відображуіться на кредиті рахунку № 54-1.

На субрахунку № 54-2 обліковуються вільні кошти нецентралізованих джерел фінансування ( Фонд розвитку виробництва, Фонд житлового будівництва), що перераховуються на спеціальні рахунки до банку для зберігання. Ці кошти призначені для фінансування поточного року, перераховуються зі спеціального рахунку банку на рахунки фінансування капітальних вкладень. В обліку ці операціі відображаються записом:

Дебет (рахунків нецентралізованих джерел) № 87 “Фонди економічного стимулювання”

Дебет рахунку № 88 “Фонди спеціального призначення”

Дебет рахунку № 96 “Цільове фінансування і цільове надходження”

Кредиту рахунку № 54 “Рахунки в банку по коштах на капітальні вкладення”, субрахунок № 54-2 “Спеціальний рахунок по зберіганню вільних нецентралізованих вкладів”.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes