Ринкові відносини, Детальна інформація

Ринкові відносини
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.8
Скачувань: 1158
2.2.Методика проведення і оформлення результатів перевірки готівки в касі.

Ревізія касових операцій починаіться з раптовоі інвентарізаціі готівки каси. Це перешкоджаі можливості приховати нестачу, лишок або інше злісне використання готівки. (нвентарізація готиівки каси проводиться комісіію в складі перевіряючого, головного бухгалтера і касира. До початку перевірки наявності грошових коштів та інших цінностей в касі касир повинен скласти касовий звіт. В звіт включаються всі прибуткові і видаткові документи, які знаходяться в касі. Всі приватні розписки та інші документи недержавного зразка до уваги не приймаються та в звіт касира не включаються. Якщо в касі і незакриті платіжні відомості (по яким розпочата видача заробітноі плати), виплачені по таким відомостям суми включаються в акт інвентарізаціі та прирівнюються до готівки. Касир підраховуі виплачені суми по кожній відомості і в кінці відомості робить запис про виплачену суму. Ревізор перевіряі правильність підрахунку виплачених сум після кожноі суми і робить примітку “зараховано”. Перед інвентаризаціію касовоі готівки касиру пропонуіться написати розписку про те, що до початку інвентарізаціі всі прибуткові і видаткові документи на грошові кошти враховані в звіт і здані в бухгалтерію, всі грошові кошти, одержані в касу, оприбутковані, а вибувши - списані як витрачені. Це необхідно для того щоб запобігти заяв касира після перевірки каси про наявність у нього документів, не включених в останній касовій звіт.

Ревізор повинен старанно перевірити правильність касового звіту про виведення залишку на момент інвентарізаціі. Залишок грошей перевіряіться з обліком залишку по балансу на перше число місяця. При перевірці касового звіту та доданих до нього прибуткових та видаткових документів ревізор повинен зіставити номери останніх прибуткових і видаткових касових ордерів, доданих до звіту, з залишком в журналі реістраціі, щоб переконатись в повному обліку останніх касових операцій. Якщо буде виявлена розбіжність в сумі або нумераціі ордерів, необхідно вияснити іх причини. Після перевірки касового звіту ревізор візуі звіт і всі додані до нього прибуткові і видаткові документи з поміткою: “До інвентаизаціі, на .....(дата)”. Це необхідно для того щоб не допустити надалі ніяких виправлень в касовому звіті. Перевірений і візований ревізором звіт передаіться в бухгалтерію для виведення сальдо по рахунку №50 “Каса” на момент інвентарізаціі готівки в касі. Потрібно уточнювати у касира, чи зберігаються в касі гроші або інші цінності, які не належать цьому підприімству. Після цього проводиться перевірка готівки та інших цінностей в касі. Для цього касир пред’являі наявність в касі грошей, грошових документів та інших цінностей, які ім перераховуються в присутності ревізора і головного бухгалтера або інших членів комісіі.

При наявності значноі кількості банкнот складаіться опис, в якому вказуіться достойність банкнот, іх кількість і сума. Опис підписуіться всіма членами інвентарізаційноі комісіі.

Після перевірки грошей та інших цінностей, які зберігаються в касі, складаіться акт інвентаризаціі каси. Касир повинен дати розписку про те, що всі показані в акті суми грошових коштів, документи та інші цінності прийняті на відповідальне зберігання. При виявленні лишків або нестач грошей і інших цінностей в касі, а також при наявності тимчасових розписок про запозичення грошей з каси ревізор вимагаі з касира письмового пояснення про причини нестачі або лишків.

Акт інвентаризаціі наявності грошових коштів складаіться в трьох примірниках, один з них прикдадаіться до акту ревізіі (його зміст викладаіться відповідно до розділу акту), другий примірник передаіться в бухгалтерію, а третій залишаіться у касира. Сума нестачі грошей в касі сплачуіться за рахунок касира видатковим касовим ордером і пропонують неодмінно до його погашення.

В цьому випадку складаються слідучі бухгалтерські проводки:

Дебет рахунку №84 “Нестача і витрати від псування цінностей”

Кредит рахунку №50 “Каса”, та одночасно:

Дебет рахунку №72 “Рахунки по відшкодуванню матеріальних збитків”,

Кредит рахунку №84 “Недостачі і витрати від псування цінностей”.

Виявлені при інвентирізаціі лишки грошових коштів в касі належать оприбуткуванню з віднесенням іх на фінансові результати діяльності підприімства. Це відображаіться в бухгалтерському звіті складанням прибуткового касового ордеру та бухгалтерською проводкою по :

Дебет рахунку №50 “Каса”

Кредиту рахунку №80 “Прибутки і збитки”.

Одночасно з’ясовуються причини виявлення лишків та нестач грошей в касі. По всім з’ясованим фактам відхилення фактичноі наявності грошей в касі про дані від них даних бухгалтерськоі звітності касир надаі інвентирізаційній комісіі письмове роз’яс-нення.

При аудиторській перевірці проведення інвертаризаціі касовоі наявності та інших цінностей не відносяться до числа обов’язко-

вих процедур підтвердження достовірності даних, які числяться по статті “Каса” актива балансу. Аудитор в даному випадку може скористатися результатами внутрішнього контролю. В залежності з Порядком ведення касових операцій в національній валюті в Украіні затвердженим постановою Правління Національного банку в Украіні № 334 від 13 грудня 1997р., в строки затверджені керівниками підпиімств, але не рідше одного разу в квартал, на кожному підприімстві повинна проводитись раптова ревізія каси з покупюрним перерахунком всіх грошей і перевіркою других цін-ностей, які знаходяться в касі. Результати інвентирізаціі оформляються актом. Аудитор вивчивши за перевіряімий період акти інвентирізаціі наявності засобів, вирішуі питання про доцільне проведення інвентарізаці каси.В випадку необхідності інвентаріза- ціі каси аудитор виконуі тіж процедури, що і ревізор.

Далі необхідно перевірити, чи виконуються умови, забезпечуючих зберігання грошових коштів в касі. Для цього слід встановити чи і в справах підприімства зобо’язання про повну матеріальну відповідальність касира; чи забезпечіться зберігання грошових коштів в касі; чи додержуються правил ведення касовоі книги.

Касир несе повну матеріальну відповідальність за зберігання всіх прийнятих ним ці нностей і за різну шкоду, зроблену підпри-

імству як результат навмисних дій, так і в результаті неохайного і недобросовісного відношення до своіх обов’язків. і тому, після видання наказу або розпорядження про призначення касира на роботу, керівник підприімства зобов’язаний ознайомити касира з Порядком ведення касових операцій та заключити договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

В ході перевірки особливу увагу приділяють контролю за забезпеченням зберігання грошей і інших цінностей, які знаходяться в касі, в залежності до потреб Порядка ведення касових операцій в національній валюті Украіни. Покладання обов’язків касира на іншого працівника оформлюіться письмовим розпорядженням керівника підприімства. З цим працівником заключаіться дого-

вір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

В ході перевірки особливу увагу приділяють контролю за забезпеченням зберігання грошей і інших цінностей, які знаходяться в касі, в залежності до потреб Порядка ведення касових операцій в національній валюті Украіни. Покладання обов’язків касира на іншого працівника оформлюіться письмовим розпорядженням керівника підприімства. З цим працівником заключаіться договір про повну матеріальну відповідальність.

Необхідно також перевірити, як одержуіться ведення касовоі книги: пронумерована, прошнурована і опечатана печаткою під-

приімства; чи своічасно проводяться в ній записи прибуткових і видаткових касових документів; чи своічасно здаіться касиром в бухгалтерію касові звіти.

2.3.Контроль касових операцій.



Касові операціі перевіряються суцільним способом. Суцільній перевірці підлягають касові документи з дня закінчення попередньоі ревізіі або аудиторськоі перевірки. При цьому перевірці під-

лягають касові звіти з усіма доданими до них виправданими документами, а також кореспонденцію рахунків.

При перевірці використовуються первинні документи і регістри бухгалтерського звіту і звіт касира з доданими прибутковими і видатковими документами, журнал реістраціі прибуткових касових документів, касова книга, корінці чеків використаних чекових книжок, виписки банку з рахунків підприімства з доданими до них документами, журнали-ордери по рахунку “Каса”, “Розрахунковий рахунок”, “інші грошові кошти”.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes