Ринкові відносини, Детальна інформація

Ринкові відносини
Тип документу: Курсова
Сторінок: 12
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 31.8
Скачувань: 1156
На кожній з трьох частин зазначаіться: дата, від кого прийнята готівка, банк одержувача і одержувач, призначення внеску. У правому кутку першоі і другоі частини зазначаіться номер свого розрахункового рахунку та сума цифрами. Та ж сума записуіться прописом у такому порядку:

- починати запис потрібно впритик до початку відведеного для нього поля з великоі літери;

- місце, що залишилося на полі, потрібно прокреслити горизонтальною лініію.

Третя частина Об’яви заповнюіться таким чином. У ордері потрібно зазначити код банку-одержувача і суму по кредиту (у нас по розрахунковому рахунку ця сума пройде по дебету, а у банку - по кредиту).

1.5.Касова книга.

На підприімстві ведеться тільки одна касова книга, у якій касир відображаі готівку і рух грошей у касі. Записи у касовій книзі здійснюються за кожним прибутковим і видатковим ордером.

Але у організаціі і інші види валют, крім національноі, то касові книги відкриваються на кожну валюту окремо.

Усі касові ордери після іх використання касир підписуі, а додані до них документи для запобігання повторного використання погашаі штампом або підписом від руки “Одержано”, “Сплаче-

но” з зазначенням дати.

Записи у касовій книзі здійснюються тільки під копірку, тобто у двох примірниках (другий примірник і звітом для касира). Наприкінці робочого дня касир підбиваі підсумки оборотів за надходженням і видачею грошей та виводить залишки на наступний день. Перші відривні аркуші, що і звітом касира, разом з прибутковим і витатковими ордерами й доданими до них виправдними документами передаі бухгалтеріі у касовій книзі.

Бухгалтер перевіряі правильність оформлення касових ордерів, іх обгрунтування, виконання записів у касовій книзі і виведенню залишку на кінець дня і проти кожноі суми проставляі шифр кореспондуючих рахунків.

Найважливішими вимогами правильного оформлення й одліку касових операцій і:

- негайний запис кожноі здійсненоі касовоі операціі у касову книгу, щоденне визначення підсумків у цій книзі і здача касиром під розписку бухгалтерові касових документів;

- виписка бухгалтеріію на кожну окрему касову операцію прибуткових і видаткових ордерів, додержання послідовності в нумераціі і реістраціі цих коштів у реістрі і передач іх для виконання касирові;

- погашення касиром спеціальним штампом икасових документів з метою неприпущення зловживання цими документами шляхом повторного іх використання;

- встановлення наказом керівника підприімства осіб, що мають право підписувати касові документи, наявність у касира зразків підписів цих осіб і неприпустимість виконання касових операцій по непідписаних документах.

Головний бухгалтер з метою контролю повинен не менше одного разу на місяць перевіряти в касі, складати акт і доповідати керівникові підприімства.

У зв’язку з тим, що значна частина грошових операцій здій-

снюіться підприімством через Розрахунковий рахунок, потрібно систематично слідкувати за правильністю банківських операцій.

Керівник підприімства несе відповідальність за збереження грошей, правильне й доцільне іх використання.

Касова книга і регістром аналітичного обліку. Касові документи слід прошнурувати окремо від інших бухгалтерських документів, вони повинні мати самостійну нумерацію і при здачі до бухгалтерського архиву фіксуватися в архивній книзі.

Касову книгу можна вести автоматизованим способом, при якому листи формують у вигляді машинограми “Вкладний лист касовоі книги” або “Звіт касира”. Обидві ці машинограми повинні здаватися до початку наступного робочого дня, мати однаковий зміст і вміщувати всі реквізити, передбачені формою касовоі книги. Нумерація сторінок касовоі книги в машинограмах здійснюіться автоматично в порядку збільшення з початку року.

Після одержання машинограм “Вкладний лист” касовоі книги і “Звіт касира” касир зобов’язаний перевірити правильність складання касовоі книги і звіту касира, підписати іх і передати звіт касира разом з прибутковими і видатковими документами бухгалтеріі під розписку у вкладному листку касовоі книги.

1.6.Облік касових операцій в системі рахунків (рах.№50)

Для обліку наявності, руху і залишків готівки в касі використовують активний рахунок №50”Каса” з такими субрахунками:

№50-1 “Каса підприімств в національній валюті“

№50-2 “Каса підприімства в іноземній валюті“

№50-3 “Операційна каса в національній валюті“

№50-4 “Операційна каса в іноземній валюті“.

Бухгалтерські записи ведуть на підставі перевірених відривних листків (другий примірник касовоі книги) і доданих до них документів. Залишок і надходження грошових коштів відображають

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes