Пласт, Детальна інформація

Пласт
Тип документу: Реферат
Сторінок: 20
Предмет: Соціологія
Автор:
Розмір: 88.7
Скачувань: 2089
У відповідності з характером роботи, поставлених завдань скаутські організації поділяються на чотири групи:

1 Американський скаут - його мета - виховання людини через тісний

контакт з природою. Був характерним для країн Південної і Північної

Америки.

2 Англійський скаут. Головну мету вбачав у вихованні гармонійного

розвитку особи, патріоти своєї країни. Не вдавався в надмірний пацифізм і

мілітаризацію.

3 Мілітарний скаут - виховував фізично здорового воїна. Був

характерним для країн, що претендували на "місце під сонцем" у світовому

маштабі за рахунок поневолення інших націй. До цих країн відносилися :

Німеччина, Франція, Польща.

4.Національно-мілітарний скаут. Виховував свідомого патріота воїна, завжди готового до боротьби за національну самостійність. Характерний для націй, що перебували під гнітом інших держав.

Отже, на шляху зародження і розвитку скаутських організацій стало безліч перешкод і завад, будь-яке товариство чи гурток може нормально функціону-вати і розвиватися лише при підтримці уряду, сприянні уряду цим організаці-ям. Однак у багатьох країнах уряд якщо й не забороняв, то все ж не підтри-мував ці організації (скаутські). В інших же країнах уряд прагнув використа-ти скаутські організації у своїх, іноді й не миролюбних цілях.

Та все ж, знаходились люди, що незважаючи на всі ці перешкоди вірили у скаутський рух, приймали в ньому активну участь і сприяли його розвиткові.



Розділ 2. Розвиток "Пласту" на теренах Галичини.

2.1. Перші пластові гуртки на Галичині. Вікові категорії, мета "Пласту".

На відміну од "Січей" і "Соколів",що переважно працювали з зрілою мо-лоддю,'Пласт" формував власні і національні риси характеру з дошкільного і шкільного віку. Австрійська і польська школи вже в дитячому віці отруювали дитячі душі чужою історіємовою, культурою.Тому "Пласт" проводив роботу з підростаючим поколінням виключно поза школою. Тільки цілковите відме-тування Пласту від школи може щойно виявити правдиву практичну вартість Пласту і принести „неглялні тривкі успіхи". Зноска наголошувалась в цирку-лярі Верховної Пластової Ради. В кінці 1923р. міністром освіти Гломбінсь-ким було запропоновано польському уряду план ліквідації українських шкіл, що передбачав:

-Навчання польської мови, як обов"язкового предмету з третього класу

народної школи .

-Заміна українських вчительських симінарій на утраквістичні.

- Польська мова, історія та географія повинна викладатись тільки

поляками-вчителями і на польській мові.

-Директорами шкіл повинні бути тільки поляки.

Всі українські приватні школи позбавлялися права давати аттестат зрілості.

В цих умовах , тобто в умовах польської окупації, "Пласт" стає "шкільною державою", про яку так мріяли англійські і німецькі педагоги у другій поло-вині 19 ст., яка виховувала національний рух і фізичну силу для боротьби за національні права.

Виникнення Пластового руху в Галичині є одним з проявів енергії моло-дого покоління. Галицький Пласт- організація ексутського типу, подібна до організацій, що виникли в Англії з ініціативи Баден Пауеле. В англійській мові назва "скаут" походить від особливих військових відділів, так званих розвідників. В українській мові назва "Пласт" з'явилася від назви українських розвідників кубинського козацтва, що їх звали пластунами , оскільки вони

часто пласталися в прикордонних болотах, щоб підглядіти ворога. Ймовірно, що пропозицію про цю назву дав Франко. Початки організації українського пласту творились у Львові. Восени. 1911р. організовано перші пластові гур-тки при академічній гімназії, учительській семінарії і рахунково-спортивному товаристві "Сокіл" у Львові. Ініціатором і організатором першого "Пласту" був доктор О.Тисовський. Велику роботу з початку його заснування проводи-ли І.Франко і Г.Чмала.

У 1913 році у Львові відбувався 1 з'їзд представників пластових гуртків з різних місцевостей Галичини. Всього було представників від 16 організацій. На цьому з'їзді утворили організаційний Пластовий комітет. Розвиткові плас-тової ідеї сприяли видачі в 1913 р. перші пластові підручники. Насамперед це "Пласт" О.Тисовського, що мав для пластунів-українців таке ж значення, як посібник Р.Павела для англійських скаутів. Цей підручник було написано за ініціативою І.Боберського. П.Франко видає "Пластові ігри і забави".

Пластова організація в Галичині була не тільки патріотичною і виховною організацією, а передусім організацією фізичного виховання юнака чи дів-чини. У Пласті використовувались різноманітні засоби фізичного вишкалу. спортивні і рухливі ігри були одним з елементів всебічної підготовки. В загальний Пластовий статут передбачалось нарахування балів в 19 ділянках фізичної справності. Пластун мусив уміти стріляти з лука, плавати, ходити на лижах. З ініціативи українського спортивного союзу впроваджувалися проби "фізичної вправності".

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes