Аналіз структури та динаміки прямих і непрямих витрат на оплату праці, Детальна інформація

Аналіз структури та динаміки прямих і непрямих витрат на оплату праці
Тип документу: Курсова
Сторінок: 14
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 40.7
Скачувань: 3891
Аналіз засобів, направлених на споживання, проводиться для вивчення складу, структури, пропорцій і тенденцій їх змін, вибору оптимального варіанту реалізації загальнонародних і колективних інтересів через задоволення особистих інтересів кожного конкретного працівника, об’єктивної оцінки правильності фактичних затрат на оплату праці, рівня впливу факторів їх формування та змін [11].

На базовому підприємстві фонд оплати праці складається із основного та додаткового фонду оплати праці. По статті "Інші заохочувальні та компенсаційні виплати" в період, що аналізується (1 півріччя 2001 р.- 1 півріччя 2002 рр.), виплат не було по причині незадовільного фінансового стану підприємства. По даній статті виплати проводяться за рахунок прибутку, план по якому не виконувався.

Аналіз складу фонду основної заробітної плати в ВАТ „Бородянський хлібзавод” показано в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Аналіз складу фонду основної заробітної плати

на ВАТ „Бородянський хлібзавод”

за 9 місців 2002 та 2003 років.

Показники

9 місяців

Відхилення

+ ,- Темп росту

%

2002 року 2003 року



Фонд оплати праці, тис. грн.,

в т.ч. 88,8

75,7

-13,1

85,2



- фонд основної оплати праці, тис. грн. 68,8

62,2

-6,6

90,4





Як видно з таблиці 2.1 загальний фонд оплати праці працівників хлібокомбінату за 9 місяців 2003 року зменшився на 13,1 тис.грн.. Відповідно зменшився і основний фонд оплати праці на - 6,6 тис.грн.., від рівня аналогічного періоду 2002 року.

Виходячи з даних таблиці можна сказати, що основна заробітна плата займає найбільшу питому вагу в загальному фонді оплати праці.

Основними факторами, які впливають на розмір фонду основної оплати праці є середньоспискова чисельність працюючих та розмір середньорічної оплати праці кожного працюючого на базовому підприємстві. Аналіз доцільно виконувати способом абсолютних різниць. Вплив вище перерахованих факторів: зміни середньооблікової чисельності по даній категорії робітників (кількісний фактор), та зміни середньої заробітної плати (якісний фактор), визначають наступним чином: вплив першого з перелічених факторів визначають множенням відхилення від плану за кількістю на планову середню заробітну плату, а вплив другого показника множенням відхилення від плану середньої заробітної плати на фактичну чисельність. Вихідні дані беремо у звіті (Дод.) за формою 2-ПВ. Аналіз впливу факторів на основну оплату праці наводиться у таблиці 3.2.

Таблиця 3.2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes