Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим (12.02.98), Детальна інформація

Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим (12.02.98)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 15
Предмет: Закони України
Автор: Олексій
Розмір: 40
Скачувань: 1438
2. Вибори депутатів є рівними. Громадяни України, що постійно проживають в Автономній Республіці Крим, беруть участь у виборах на рівних засадах.

3. Вибори депутатів є прямими. Депутати обираються безпосередньо виборцями. Голосування на виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців у будь-якій формі не допускається.

Стаття 5. Право висування кандидатів у депутати

Право висування кандидатів у депутати належить громадянам України, що постійно проживають в Автономній Республіці Крим, які мають право голосу. Це право реалізується ними як шляхом самовисування, так і через місцеві в Автономній Республіці Крим осередки політичних партій, що легалізовані відповідно до законодавства України (далі - місцеві осередки політичних партій), а також збори громадян і трудові колективи у порядку, визначеному цим Законом.

Р о з д і л II

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИБОРІВ

Стаття 6. Порядок призначення виборів

1. Чергові вибори призначаються Верховною Радою Автономної Республіки Крим на останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

2. Позачергові вибори до Верховної Ради Автономної Республіки Крим призначаються відповідно до Конституції України ( 254к/96-ВР ) Верховною Радою України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, а також в інших випадках, передбачених законодавчими актами України.

3. Рішення про проведення повторних виборів, а також виборів замість депутатів, які вибули, приймає виборча комісія Автономної Республіки Крим у випадках і в порядку, передбачених цим Законом.

4. Оголошення про початок виборчої кампанії здійснює виборча комісія Автономної Республіки Крим відповідно до строків, визначених цим Законом.

Стаття 7. Утворення виборчих округів

1. Виборчі округи утворюються виборчою комісією Автономної Республіки Крим з приблизно рівною кількістю виборців у кожному виборчому окрузі на всій території автономії за пропозиціями відповідно міських (міст республіканського Автономної Республіки Крим значення) і районних рад з урахуванням адміністративно-територіального устрою України або самостійно в разі неподання таких пропозицій у встановлений нею строк.

2. Орієнтовну кількість виборців у виборчому окрузі, номер, територіальні межі та центри виборчих округів визначає виборча комісія Автономної Республіки Крим.

3. Відхилення кількості виборців від середньої по Автономній Республіці Крим кількості виборців у виборчому окрузі не може перевищувати десяти відсотків. Не допускається утворення виборчих округів з територій, які не межують одна з одною.

4. Повідомлення про утворення виборчих округів із зазначенням їх номера, центру, територіальних меж та кількості виборців у кожному виборчому окрузі публікується виборчою комісією Автономної Республіки Крим у загальнокримських засобах масової інформації не пізніш як за 90 днів до дня виборів.

Стаття 8. Утворення виборчих дільниць

1. Для проведення голосування і підрахунку голосів територія виборчих округів поділяється на виборчі дільниці.

2. Виборчі дільниці утворюються окружними виборчими комісіями за поданням районних і міських рад у межах території виборчих округів, а у разі відсутності таких подань - на підставі пропозицій відповідних міських голів або голів рад.

3. Виборчі дільниці утворюються не пізніш як за 45 днів до дня виборів з кількістю від 20 до 3000 виборців, а у виняткових випадках - з меншою або більшою кількістю виборців. У разі коли вибори до Верховної Ради Автономної Республіки Крим проводяться одночасно з виборами народних депутатів України, виборчі дільниці утворюються відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" ( 541/97-ВР ).

4. У стаціонарних лікувальних, санаторно-оздоровчих закладах та інших місцях тимчасового перебування виборців, на суднах, які перебувають у день виборів у плаванні, виборчі дільниці утворюються в строк, визначений частиною третьою цієї статті, а у виняткових випадках - не пізніш як за п'ять днів до дня виборів. Такі виборчі дільниці входять до складу виборчих округів за місцем їх розташування або за місцем порту приписки судна.

5. Військовослужбовці голосують на виборчих дільницях, розташованих за межами військових частин.

6. Рішення окружної виборчої комісії про утворення виборчих дільниць, межі кожної виборчої дільниці, склад і місцезнаходження дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування доводяться до відома населення не пізніш як на п'ятий день після його прийняття.

Стаття 9. Виборчі комісії

1. Вибори організовують і проводять:

виборча комісія Автономної Республіки Крим;

окружні виборчі комісії;

дільничні виборчі комісії.

2. Виборчі комісії утворюються і діють відповідно до Конституції України, цього Закону та інших законів України.

3. Ніхто не може втручатися у вирішення питань, віднесених до компетенції виборчих комісій, крім випадків, передбачених законами України.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes